V přírodě je málo včel. Podle chovatelů se nestihly včas vylíhnout

3. květen 2018 10:55

Typické bzučené, které se obvykle v těchto dnech ozývá z korun rozkvetlých stromů a keřů, je letos o poznání slabší. Podle včelařů za to může nebývale rychlé oteplení, v jehož důsledku všechno rychle rozkvetlo, včely se ale nestačily vylíhnout a vylétnout.

Letošní jaro mělo velmi rychlý nástup, shodují se oslovení včelaři. „Moje sestra má hrušeň, každý rok je obsypaná květy. A včel je tam letos méně,“ říká jihlavský zahrádkář Eduard Rovner. „Na keřích, které kvetou, azalky, jahody, všude je méně včel. Jeví se mi o tak,“ dodává.

Oslovili jsme i Jaroslava Říhu – včelaře ze Světlé nad Sázavou. „Všechno je moc rychlé a včely se nestačily namnožit. Zima byla dlouhá a včely jsou slabé, nic s tím nenaděláme.“

Podle pana Říhy by bylo potřeba, aby stromy kvetly minimálně o dva týdny déle, jenomže ty ovocné mezi tím odkvétají.

Odborník z výzkumného ústavu: Dramaticky to nevidím

U Šlapanova na Havlíčkobrodsku jsme u včelína zastihli Ondřeje Živného z Výzkumného ústavu včelařského. I přes aktuální nepříznivou situaci nevidí sezónu úplně tragicky. „Včelstva, která jsou v síle a zdravá, tak si myslím, že to zvládnou,“ říká.

O množství medu je předčasné spekulovat, záleží na lokalitě. „Jak která včelstva, ale myslím, že průměr by mohl být docela dobrý. Dramaticky to nevidím.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související