V pondělí otevřou farmářské trhy, autosalony. Muzejníci, ZOO a kadeřníci si ještě musí počkat

19. duben 2020 15:00

Nejdřív autosalony, pak posilovny, restaurace a nakonec hrady a zámky. Podnikatelé se chystají na znovuotevření po mimořádných opatřeních.

Od pondělí 20. dubna budou moct lidé znovu do autosalonů nebo třeba na farmářské trhy.  

„Absence návštěvníků už je relativně dost dlouhá a myslím si, že všichni moji kolegové i já už je natěšeně vyhlížíme.“ Podle ředitele pelhřimovského muzea Ondřeje Hájka v současné době instituce tratí hlavně na zisku ze vstupného.

Hrad Kámen

Hrozí tak například omezení investic do výstav nebo třeba odborných publikací. A dotýká se třeba i hradu Kámen, kam se návštěvníci podívají až na začátku června. I tam ale Ondřej Hájek očekává ekonomický propad.

„Část zisku na hradech a zámcích tvoří zisk ze školních zájezdů, a to v žádném případě v letošním školním roce už nenastane.“

ZOO Jihlava

Podobně ztráty už vypočítává i vedení jihlavské ZOO. Její venkovní části by mohly podle harmonogramu otevřít na konci května, plánuje ředitel Jan Vašák: „Jsme zavření od půlky března a bude to téměř konce května. V tom případě se bavíme o ztrátách na tržbách a dalších službách šest až osm milionů.“

Důležité je teď podle Jana Vašáka udržet zahradu v provozu. V případě nouze bude muset vedení zrušit některé plánované investiční akce.

Posilovny, fitcentra

Už od 11. května se ale lidé budou moct zřejmě podívat do posiloven a fitness center, ovšem bez využití šaten nebo sprch.

„Jestli to dobře chápu, tak tam jde o to, aby se lidi hlavně nesprchovali a aby chodili převlékaní už z domu a vlastně v tom cvičebním i odcházeli. Není to otázka asi zřejmě, doufám, půl roku. Doufám, že mluvíme o jednom, dvou týdnech, kdy se postupně povolí i ty sprchy a sociální zázemí,“ vysvětluje spolumajitelka jihlavského Fitness Factory Jana Paulátová.

Kadeřnictví

O týden déle než ona bude muset s otevřením své provozovny vyčkat jihlavská kadeřnice Martina Přibylová.

„Zákaznice neustále volají a vždycky, když byl v televizi řečený nějaký termín, tak se hned předobjednávaly, protože všichni mají strach, že na ně nebude místo a čas. Já mám obavu z toho, že pokud se bude pracovat jen po jedné zákaznici, tak člověk tam bude ve dne v noci a stejně nebude moct všem vyhovět.“

Restaurace, bary, kavárny

Od stejného termínu jako kadeřnictví budou moct zahájit částečný provoz také restaurační zařízení, pouze ale skrz výdejní okénko nebo na teráskách.

Pokud se návrh nezmění, dovnitř návštěvníky pustí od 8. června. Majitelku baru v Třešti Michaelu Padrtovou to ale příliš netěší. „Vzhledem k tomu, že v našem sortimentu převažují drinky a další nápoje a jídlo je pro nás doplňkovým sortimentem, tak výdejní okénko pro nás opravdu nedává smysl.“

Spolu s ní až v červnu nejspíš své živnosti obnoví například taxislužby, velká nákupní centra, nebo tetovací salóny. Vše ale bude záležet na dalším vývoji koronavirové pandemie.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související