V polenském útulku čeká na nového pána temperamentní fena německého ovčáka Šárka

20. září 2019

Šárka žije v útulku v Polné na Jihlavsku od začátku září. Jsou jí dva roky, a její předchozí pán bohužel nezvládal výchovu. Fena tak rostla jako dříví v lese. 

Pomoci by jí mohl trpělivý a spravedlivý člověk.

„Ten páníček si ji pořídil jako štěňátko, bohužel z pochybného chovu,“ popisuje dosavadní život Šárky ošetřovatelka v polenském útulku Lenka Dvořáková. Podle ní feně chybělo takové to štěněcí mazlení, a počáteční výchova. Ta je totiž nutná už od velmi nízkého věku. „Pokud můžete, tak s pejskem navštěvujte cvičák už od tří měsíců,“ radí Lenka Dvořáková.

Majitel Šárky měl autonehodu, a zůstal půl roku v nemocnici

U Šárky se už jako u štěněte projevovala agresivita ze strachu. Ta se právě může vyvinout v situaci, kdy není zvíře zvyklé na kontakt s člověkem. Není socializované. Majitel Šárky chtěl situaci řešit, a třikrát navštívil cvičiště. „Bohužel pán měl autonehodu, půl roku byl v nemocnici,“ říká Lenka Dvořáková. Fena tak zůstala delší dobu bez výchovy, a ani po návratu už k sobě s pánem nenašli cestu.

Šárka se chce podřídit, rozumí hlasu. Potřebuje slyšet, co je dobře, co špatně

Podle Lenky Dvořákové má Šárka velkou šanci stát se člověku dobrým partnerem. Jsou jí teprve dva roky, je zcela zdravá, a lačná po kontaktu a pohlazení. Potřebuje ale pevnou ruku. Neznamená to samozřejmě bití, ale trpělivost a spravedlnost. „Chce se podřídit, rozumí hlasu. Potřebuje slyšet, co je dobře, co je špatně,“ dodává ošetřovatelka.