V pohádkové Telči můžete zajít i do podzemí

23. květen 2016
Dobré odpoledne

Na Regionu pokračujme v našem miniseriálu po památkách na Vysočině a radíme vám, kam vyrazit o dovolené nebo o víkendu. V této poradně zavítáme do dalšího města, které je na seznamu UNESCO. Je to Telč. Pozvání přijala vedoucí místního infocentra Věra Pejchlová.

„Zpřístupněné je telčské podzemí, které má zábavnou interaktivní naučnou expozici. To je první část, kam přichází lidé a děti a můžou se seznámit s tím, co se v Telči dělo, co se natáčelo. Je zpřístupněná část sklepení pod domy na náměstí Zachariáše z Hradce,“ říká Pejchlová.

Nejkrásnější pohled na Telč je z rozhledny Oslednice

„Rozhlednu najdete hned za Telčí, když pojedete na Novou Říši. Je to za viaduktem. Nadmořská výška je 557 m n. m. Vyhlídkový ochoz je ve výšce 31 m. Otevřeno je každý den kromě pondělí,“ doplňuje Věra Pejchlová. Z rozhledny je překrásný výhled na pohádkovou Telč a taky do okolí.

Náměstí a zámek jsou jedinečnou architektonickou památkou na seznamu UNESCO

„Největší pozoruhodností telčského zámku jsou renesanční sály s nádhernými dřevěnými kazetovými stropy. Vzácnou památkou je taky štuková výzdoba kaple Všech svatých s mramorovým náhrobkem Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna obklopený dekorativní kovanou mříží,“ popisuje host. Zámek je mimořádný tím, že si zachoval podobu jako v 16. století. O přestavbu původně gotického hradu se zasloužil Zachariáš z Hradce s italskými renesančními mistry.

Telčské náměstí je jako z pohádky

I proto je náměstí Zachariáše z Hradce často cílem filmařů, kde točí nejen pohádky, ale taky historické filmy. „Konečný ráz telčskému náměstí dodává mariánský sloup, kašny, barokní sochy, ale i městské brány a podloubí otevřené půlkruhovými arkádami,“ dodává Věra Pejchlová.

V Telči navštivte i rybníky

„Specifickou podobu města vytváří i souvislý systém rybníků Štěpnického, Ulického i Staroměstského,“ vyjmenovává host. Kolem rybníků můžete projít po stezkách nebo se tam projeďte na kole.

Spustit audio