V parku miniatur v Bystřici přibyly další stavby. Otevřít se chystají těsně před prázdninami

26. červen 2022 06:05

V parku miniatur v Bystřici nad Pernštejnem jsou i letos připravené nové historické stavby. Pro veřejnost tam otevřou už poslední červnový týden.

Po neděli se v Bystřici nad Pernštejnem otevře park miniatur. Podobně jako v předchozích letech tam čeká na návštěvníky několik novinek. Obdivovat budou moct třeba poslední přírůstek do rodiny historických staveb, kterým je zaniklý klášter Doubravník. 

Klášter Doubravník

„Než začnete vytvářet ten model, je nutné nastudovat všechno, co k tomu je. U kláštera v Doubravníku proběhly od 50. let asi tři archeologické průzkumy. Musíte nastudovat archeologické zprávy, sehnat jakoukoliv dokumentaci. K Doubravníku nemáme vůbec nic,“ popisuje autor všech miniatur v parku Zdeněk Brachtl.

Park miniatur, Bystřice nad Pernštejnem

„Je to klasické stavební dílo. Vykopete jámu, uděláte základovou železobetonovou desku, vyzdíte sokl, na kterém to stojí,“ dodal.

Sedmnáct miniatur

V parku, který imituje údolí řeky Svratky, je i se dvěma novými přírůstky 17 miniatur, říká vedoucí městského muzea v Bystřici nad Pernštejnem Vladimír Cisár. „Začínáme od Jimramova a končíme klášterem v Tišnově. Je to všechno v poměru 1:50.“

Podle bystřického místostarosty Martina Horáka město do parku investuje statisíce korun ročně. „Park budujeme zhruba pátý rokem, každý rok jde investice kolem 600 tisíc korun.“

Park miniatur se letos otevře 30. června. Vedení města přitom plánuje odhalit sochu Viléma z Pernštejna.

Spustit audio

Související