V památné huti Jakub v Tasicích u Ledče nad Sázavou budou letos opravovat střechy

20. květen 2018 06:10

Huť Jakub v Tasicích na Havlíčkobrodsku, která je národní kulturní památkou, by se letos měla dočkat oprav dalších částí střech. Areál pocházející z roku 1796 v současnosti funguje jako sklářský skanzen, program s ukázkami ruční výroby a zdobení skla se postupně rozšiřuje.

„Spolupracujeme se špičkovým sklářským výtvarníkem Zdeňkem Kuncem,“ uvedl vlastní památky František Milichovský.

Do huti, v níž výroba skončila v roce 2002, se skláři příležitostně znovu vracejí od října 2016, kdy se konaly oslavy 220. výročí jejího založení. Vloni se uskutečnilo jarní a předvánoční skláření a v září den sklářských řemesel. V letošní letní turistické sezoně bude sklářská pec v provozu i ve vybraných víkendových termínech. „Všechny akce a provozování sklářského skanzenu pomáhají zajistit spolufinancování oprav a památkové obnovy jednotlivých objektů,“ uvedl Milichovský.

Loňské opravy se týkaly komína vysokého 32 metrů a části střechy brusírny. Pro tento rok plánuje vlastník památky výměnu části střešní krytiny na hutní hale a u budovy brusírny opravy vnějších omítek. Žádost o příspěvek na tyto práce asi za 700 tisíc korun podal do havarijního programu ministerstva kultury. „Ta střecha je pro nás klíčová,“ řekl Milichovský.

Hliníkový plech dožívá a hrozí, že by kvůli zatékání mohly být poškozeny původní střešní trámy. Vyšší vlhkostí trpí i zdi a vybavení sklárny.

Huť se do povědomí veřejnosti dostala díky televiznímu seriálu Jaroslava Dietla Synové a dcery Jakuba skláře, který se tam natáčel v roce 1985. Výroba v huti skončila v dubnu 2002. Areál pak dva roky chátral, než ho koupil Luboš Pipa, který tam udělal řadu oprav, v nichž pokračují nynější vlastníci.

zdroj: ČTK
Spustit audio