V Pacově čekali na děti ve znovuotevřené mateřské školce dva živí kozlíci

19. květen 2020 06:00

Děti se pomalu vrací do mateřských školek. I když je hlavní vlna obnovy provozu naplánovaná na příští týden, někde otevřeli dřív. Třeba v Pacově, a to i s překvapením.

„Očekávali jsme, že malinké děti, jak byly dlouhodobě doma, že budou ráno smutní, že se jim nebude chtít od té mamky, taťky, ale všichni přišly statečně, hrdě a vypadaly, že se opravdu těší do té školky,“ oceňuje přístup malých svěřenců ředitelka mateřské školy Za Branou v Pacově Dana Maděrová.

A i na dětech samotných je vidět, že se zpátky mezi své vrstevníky těšily. „Jo, hodně, hrál jsem si s takovýma kostičkami, házíme si, hrály jsme si s kuchyňkou a házíme na kuželky,“ představují svůj program Kubík a Terezka.

Užívají si ho i díky tomu, že v prostorách školky nemusí nosit roušky. Ani denní režim dětí nemusela školka výrazně upravovat. Musí ale dbát na přísná hygienická opatření, potvrzuje Dana Maděrová: „Posledních čtrnáct dní se opravdu hodně, hodně uklízelo, dezinfikovalo, prováděly se dezinfekce hraček a všeho.“

Jídelna a kuchyň

Nejpřísnější opatření platí pro pracovníky kuchyně. Školka má totiž vlastní jídelnu. „Častější mytí nádobí, jednorázové roušky, jednorázové rukavice. Teď je svačina, jen jak skončí svačina, tak tam půjde pracovnice kuchyně všechno dát do myčky, protože ručně se to mýt nemůže, ta teplota, aby zajistila likvidaci toho špatného, příbory budou k dispozici balené do ubrousku,“ popisuje nové práce v kuchyni vedoucí školní jídelny Eva Kuzmiaková.

Do školky ale smí jen děti. Rodiče ještě minimálně v tomto týdnu musí děti předat učitelkám už na venkovní terase. To ale podle Dany Maděrové nic nemění na tom, že se snaží s dětmi trávit čas hlavně venku na rozlehlé zahradě.

Živá zvířata

Školka dokonce pořídila i živá zvířata. „Dovezli jsme dva kozlíky, tak oni sem za nimi chodí, honí se s nimi a nosí jim nějaký zbytky od svačinek.“

V současné době navštěvuje školku Za Branou třicet dětí, které vedení rozdělilo do čtyř skupin. Během týdne by jich ale mělo přijít ještě asi dalších deset.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související