V Olomouckém kraji je první potvrzený případ koronaviru

10. březen 2020

Na území Olomouckého kraje se objevil první potvrzený případ nakažení koronavirem. V úterý o tom informoval hejtman Ladislav Okleštěk z ANO. Pacient podle něj nemá závažné projevy nemoci a je zatím hospitalizovaný na infekčním oddělení prostějovské nemocnice.

Podle informací Českého rozhlasu Olomouc jde o Japonce, který žije v Olomouci a pracuje v Prostějově. „Pacienta k nám přivezla sanitka v pondělí večer na základě doporučení hygieniků,“ potvrdil primář infekčního oddělení Zdeněk Prokeš. „Jelikož bylo podezření na koronavirus, je pacient od začátku v izolaci,“ doplnil Prokeš.

Jak uvedl hejtman Okleštěk, muž byl na služební cestě v Londýně, cestou zpátky navštívil ještě německý Mnichov. Od svého příjezdu do Olomouce 1. března zůstal v domácí karanténě a po objevení prvních příznaků kontaktoval lékaře.

Průběh onemocnění je u japonského pacienta zatím mírný. Od jeho zdravotního stavu se bude odvíjet další postup. „Jsou ve hře tři varianty, buďto zůstane u nás na oddělení, nebo bude transportován do Prahy Na Bulovku. Pokud by průběh byl skutečně mírný, můžeme ho poslat také do domácí karantény,“ informoval primář prostějovského infekčního oddělení Zdeněk Prokeš.

autoři: bas , zos , Martin Dostál
Spustit audio

Související