V odloučení a bez příjmu. Covid zkomplikoval asijským masérkám ve Žďáře podporu jejich rodin

7. prosinec 2020

Uzavření služeb kvůli koronavirové krizi pocítili všichni živnostníci v letošním roce na téměř pět měsíců. S následky a finančními ztrátami se budou potýkat ještě dlouho.

Někteří museli vzít v úvahu i svoje zaměstnance. Například ve žďárském masážním salónu Oáza klidu je zaměstnaná téměř desítka žen z daleké Asie, pro které byly tyto měsíce bez práce v naší zemi těžké, nejen proto, že jim tu je velká zima.

„V Thajsku je horko, horko, ale tady je zima. Ještě že máme topení a pořádné oblečení, takové v Thajsku nepotřebujeme,“ říká devětačtyřicetiletá Sopi z Thajska. Není jediná, které zavření všech podobných provozoven zkomplikovalo život. Stejně jako ostatní zdejší masérky doma svým platem podporuje celou rodinu: „Bydlím v malém městě kousek od Bangkoku. Chodila jsem do masérské školy a už to dělám snad deset let. Práci tady jsem našla přes agenturu a tady u vás už jsem dva roky. Doma mám rodinu – tatínka, maminku a dceru, je jí čtrnáct.“

Podporují rodinu

Všechny zaměstnankyně posílají celý svůj plat domů a mnohdy tam z něj žije několik lidí celý měsíc. „Cizinek mám k dnešnímu dni devět, sedm je jich z Thajska a nově máme dvě Filipínky,“ říká Lenka Klimeš, majitelka masážního salónu.

Asijské masérky, Žďár nad Sázavou

Dobře zná životní příběhy a těžkou situaci každé z žen, které tady pracují. Obě její zaměstnankyně z Filipín během čekání na návrat do běžného života a do práce navíc zasáhly zprávy o záplavách u nich doma. Nesly to velmi těžce: „Ukazovaly, jak jim tam stojí voda, musely všechno vyklidit a oni tam fakt žijí v těch domech celé rodiny, maminka, tatínek, děti, jejich děti, partneři. Takže nejen že tam taky řádí covid a všechno je zavřené, tak ještě přišli taky o všechno, co měli o veškerý jejich majetek.“

Bez dětí

Bez svých dětí žije už druhý rok na druhé straně zeměkoule také Katrin Manlimos z Filipín. „Synovi je osmnáct a dceři dvanáct. Bydlí u mých rodičů, takže podporuju děti i rodiče. Posílám jim peníze každý měsíc, aby měli na jídlo a bydlení. Maminka má malou penzi, takže si ji musí rozvrhnout na celý měsíc, aby vyšli. Je to náročné,“ říká smutně.

Během nucené přestávky ženy z Thajska i Filipín nemohou přestat myslet na to, jak bez platů od nás u nich doma rodiny vyjdou s penězi. „Je to velmi těžké. Nemoct pracovat, když se tady všechno zavřelo, to pro nás znamená velké problémy. I v Thajsku je covid velký problém, také je tam všechno zavřené,“ říká Sopi.

Jsme na nule

Lenka Klimeš vysvětluje, že na vyžití u nás ženám stačí dýška, která dostanou od klientů, ale celý plat poukazují rodinám domů.

Po celou dobu, kdy pracovat nemohly, se je zaměstnavatelka v letošním těžkém roce snaží podporovat. „Pět měsíců jsme na nule a platíme ty byty a nájemné tady, hypotéku a všechno kolem, a snažíme se podporovat i ty jejich rodiny, takže už jsme na tom, tak jak jsme,“ uzavírá Lenka Klimeš s nadějí, že uzavření provozoven se v nejbližší době nevrátí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.