V Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě „promluví“ sochy třicítky autorů

2. únor 2020 05:00

Oblastní galerie v Jihlavě představí originální formou sochařskou sbírku. Díla třicítky autorů nechá komiksově promlouvat texty literárních klasiků i novodobých básníků.

Výstavu Sochy mluví otevře 6. února. Návštěvníkům bude přístupná do 3. května. V tiskové zprávě to uvedla kurátorka výstavy Ilona Staňková. Výstava nabídne konfrontaci díla Jana Bacha, který se nepřizpůsobil požadavkům socialistického realismu, se sochařem Emanuelem Famírou, který patřil mezi levicové umělce a byl členem KSČ.

Socha TGM

Vystavený bude i model sochy Tomáše Garrigua Masaryka vytvořený Jaroslavem Šlezingerem. Sochaře původem z Jemnice na Třebíčsku nejprve věznili nacisté a později komunisté. Zemřel v roce 1955, jeho sochy ve veřejném prostoru byly zničeny. Model vlastněný galerii posloužil v roce 2011 jako model při obnově pomníku TGM v jihlavské ulici Jana Masaryka.

Ve třech sálech budovy na Masarykově náměstí budou vystavena i díla Evy Kmentové, Ziny Koulové, Františka Bílka, Ladislava Šalouna, Vlastimila Večeři, Miloše Axmana či Jana Červa.

Nejmladší sochař

Nejmladším vystaveným autorem bude Ondřej Trnka, který se narodil v roce 1981. Jeho sochu Vyhoření získala galerie před dvěma lety. Součástí výstavy, jejíž komentovaná prohlídka je naplánovaná na 19. března, bude malý sochařský ateliér, ve kterém budou moci návštěvníci okusit pocity tvůrců, vyzkoušet si vymodelovat vlastní plastiku a do komiksové bubliny navrhnout text, který ji bude doprovázet.

Kreativní výtvory návštěvníků bude galerie průběžně sdílet na sociálních sítích, uvedla Staňková.

Oblastní galerii Vysočiny zřizuje Kraj Vysočina. Zaměřuje se především na umění od 19. století do současnosti. Ve svých sbírkách spravuje více než 6000 uměleckých děl. Těžiště sbírky soch tvoří plastiky z 20. století a k dnešnímu dni čítá 366 předmětů, uvedla Staňková.

zdroj: ČTK
Spustit audio