V obci se stejným názvem jako evropské velkoměsto nabízí stejné oblíbené pohoštění

16. září 2022

Hlavní město sousedního Rakouska a malá obec na Vysočině mají společné dvě věci - jméno Vídeň a bublinkové vafle.

Inspiraci z rakouské Vídně přenesla Monika Machátová do Vídně na Velkomeziříčsku. Název ji napadl při sledování Četnických humoresek. „Tam řekli, že skočí pro něco do bifé, a to mi utkvělo a hodilo se mi to k tomu, co jsem vymýšlela, co budu dělat tady.“

Monika Machátová dříve pracovala s kamarádkou ve Velkém Meziříčí v kavárně. Pak se ale jejich cesty rozešly a ona se rozhodla zkusit něco nového v nedaleké Vídni. I proto, že přímo v obci se vyrábí bezlepková mouka, a nápad byl na světě. „Hlavně jsem cílila na místní maminky s dětmi a kolemjdoucí a kolemjedoucí,“ říká Monika u stolečku vedle svého stánku nedaleko dětského hřiště.

Vafle nejsou belgické

Zatímco z Belgie se do ostatních států rozšířily vafle ve tvaru mřížky, na opačném konci světa vznikly vafle z velkých bublin. „Tohle jsou hongkongské vafle. Ve Vídni je to teď velký trend, ale oni to stočí do kornoutu, dovnitř dávají zmrzlinu a pak až všechny ty posypky a polevy, ale já jsem nechtěla nic přeplácaného a hlavně ne tu zmrzlinu,“ usmívá se.

Bezlepkovou mouku si vybrala proto, že to je místní, lokální produkt. Přímo ve Vídni sídlí firma Nominal, která tuto mouku vyrábí. „Ti, co jedou záměrně za bezlepkovou vaflí, tak to rádi řeknou, i si s sebou vezou takový ten strach, aby to opravdu bylo bezlepkové, ale ostatní to na chuti vafle ani nepoznají, chutná to stejně,“ říká majitelka stánku.

Spustit audio

Související

  • Vafle na slano

    Připravit vafle není nic složitého. V podstatě jde o dezert na stejné bázi jako palačinky jen připravený ve speciálním přístroji.