V nové koupelně si dnes můžete dát třeba i solnou lázeň

16. červenec 2018

Rekonstrukce koupelny je velká a zároveň i drahá akce. Podle mnohých je to jedna z nejdůležitějších místností v celém domě. Na co se připravit? V poradně o tom mluvila Jana Vašíčková z odborné stavební firmy.

„Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností v našem domě. Není to z důvodu jen hygieny, ale i relaxace. Přijdu domů unavená a mohu si například lehnout do solné koupele,“ řekla v poradně Jana Vašíčková.

Dříve, například před třiceti lety, byl problém sehnat hezké obklady, nabídka keramiky a dalších koupelnových doplňků byla velmi malá. „To je také jeden z hlavních důvodů, proč lidé dnes často přistupují k rekonstrukci koupelny.“

Vodní kámen

Dalším důvodem pro změnu koupelny může být to, co není na první pohled vidět. Trubky, které do místnosti přivádějí vodu, mohou být zanesené vodním kamenem nebo jinak poškozené. Podobně to platí o kanalizaci.

„Další věc jsou izolace a odvětrávání,“ přidává paní Vašíčková. „Pak se lidé diví, že mají v koupelně nebo v sousední místnosti plísně. Nemáme-li v pořádku izolace, problém je na světě.“

Ergonomie koupelny

Při plánování rekonstrukce koupelny je důležité myslet také na ergonomii celého prostoru. Existují normy, které říkají, jaký prostor má být u umyvadla, kolik prostoru máme mít kolem vany nebo sprchového koutu.

Co je dobré vědět?

Pokud se rozhodnete k úpravám koupelny, měli byste si předem rozmyslet, co v nové koupelně chcete, co se vám tam fyzicky vejde a co musí zůstat jen v rovině snů. „Důležité je znát rozměry té místnosti, z toho jsme schopni relativně jednoduše spočítat, kolik se tam toho vejde,“ dodala Jana Vašíčková. Zároveň je dobré vědět, na kterých stranách jsou vyvedené sítě – voda, odpady, elektřina, případně plyn.

autoři: Hela Dvořáková , mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.