V několika obcích Vysočiny jsou ohroženy volby. Nejsou kandidáti

5. srpen 2018 06:00

V několika obcích na Vysočině nechce do podzimních komunálních voleb nikdo kandidovat nebo má zájem nedostatečný počet lidí.

Pokud se nepodaří kandidátní listiny doplnit, volby se tam v řádném termínu 5. a 6. října neuskuteční.

Nové datum voleb by pak určilo ministerstvo vnitra. Lhůta pro doplnění kandidátních listin skončí 6. srpna. O registraci kandidátů rozhodnou pověřené úřadu nejpozději do 18. srpna. Podle oslovených úřadů jsou volby v řádném termínu ohroženy v obcích na Žďársku, Třebíčsku a Havlíčkobrodsku.

Ždírec u Havlíčkova Brodu

Žádnou kandidátku neodevzdal Ždírec na Havlíčkobrodsku, kde je 12 let starostou Pavel Dobrovolný. V příštích volbách už ale kandidovat nebude. A ani nikdo jiný z obce. Dobrovolného od další účasti ve vedení obce odrazuje nárůst byrokracie ze strany státu, povinnost zveřejňovat majetkové poměry i kritika ze strany některých sousedů, kterou často vnímá jako neoprávněnou.

V obci s asi 140 obyvateli dělá starostu při zaměstnání. Odložené volby podle něho obec zažila. „Už to tady jednou bylo asi před dvaceti lety. A na jaře pak kandidovalo 12 lidí. Při minulých volbách ale bylo složité kandidátku sestavit. Těžko jsme dávali dohromady pět lidí,“ řekl Dobrovolný.

Střítež na Žďársku

V obci Střítež na Žďársku je sice kandidátka podaná, je na ní ale jediné jméno, přitom zastupitelstvo musí být pětičlenné. Nedostatečný počet má i kandidátní listina v jedné z obcí, kterou registroval úřad v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. „Zatím čekáme, zda kandidátku nedoplní. Pokud ne, volby by se tam nekonaly,“ řekla pracovnice úřadu. Název obce neuvedla.

Termín mimořádných voleb vypíše ministerstvo vnitra do 30 dnů po skončení těch řádných. Starosta v takovém případě zůstává dál ve funkci, ale jen s omezenou pravomocí. Státní správu do voleb vykonává úřad obce s rozšířenou působností, samospráva je na ministerstvu vnitra.

zdroj: ČTK
Spustit audio