V Náchodě už měsíc funguje bibliobox. Do speciální schránky čtenáři za tu dobu vrátili stovky knih

17. leden 2021 08:58

Měsíc je v centru Náchoda v provozu bibliobox. Stojí před městskou knihovnou a slouží pro bezpečné vrácení knih nebo časopisů i během aktuálních protiepidemických opatření.

Nový bibliobox je umístěn přímo v centru Náchoda před budovou místní městské knihovny. Jednoduše řečeno jde o velikou, kovovou schránku, do které je možné vracet vypůjčené knihy.

Čtěte také

Ředitelka knihovny Ivana Votavová právě bibliobox otevřela. Uvnitř velké plechové schránky je menší box, se kterým se dá vyjet ven, a v něm jsou vrácené publikace.
„Knihy dopadají na pružinu, takže když je těch výtisků víc, pružina povolí a vše sjede dolů. Vracené publikace padají maximálně z dvaceticentimetrové výšky a nepoškodí se."

„Bibliobox je také chráněn proti vandalům. Je tu umístěna taková mřížka, kdyby někdo chtěl hodit dovnitř něco, co tam nepatří, třeba nedopalek cigarety nebo vodu, tak to dopadne vedle. Proto se musí bibliobox zastrčit úplně dozadu. Ale zatím žádné negativní zkušenosti nemáme."

Bibliobox Městské knihovny v Náchodě

Momentálně Ivana Votavová z biblioboxu odnáší třináct knih. Ale je to už druhý dnešní výběr.
„Ráno bylo v boxu už něco mezi třiceti až padesáti publikací. Ani jsme to nepočítali."

Čtěte také

Knih, které čtenáři během několika týdnů už do biblioboxu vrátili, je několik stovek. Postupně jich ovšem bude ubývat, protože nové si lidé zapůjčit zatím nemohou.

„Mezi čtenáři jsou samozřejmě stovky knih, ale už to nebude tolik. Prodlužujeme lidem výpůjční dobu automaticky, takže oni vědí, že se nemusí bát pokuty za opožděné vrácení zápůjčky. To znamená, že si mohou knihy ponechat doma a vrátit je, až bude situace příznivější," dodává Ivana Votavová.

Městská knihovna Náchod, o.p.s.
je veřejná knihovna s univerzálním knihovním fondem. Jejím zřizovatelem je město Náchod. Knihovna je vzdělávacím, kulturním, informačním a setkávacím centrem města a je zcela bezbariérová. Parkoviště pro tělesně postižené se nachází za knihovnou.

Pokud tedy čtenáři nevrátí zapůjčenou knihu ve stanovené době, nemusí mít strach z nějakých sankcí.

Spustit audio

Související