V muzeu modelů aut Minigarage Brno uvidíte zmenšené kamiony, taxíky, a dokonce i vládní vozidla

11. květen 2022

V jihomoravské metropoli můžete v ulici Tábor navštívit muzeum Minigarage Brno. Čekají tam na vás věrné kopie modelů skutečných vozidel v měřítku 1 : 18. Sbírka je zaměřená především na užitková vozidla, ale jsou zde k vidění i běžné sériové vozy, kamiony, motorky nebo traktory. Nechybí ani malé posezení a dětský koutek.

Majitelem sbírky a provozovatelem muzea je Antonín Malec. Za jeho dětství byly k mání takzvané "angličáky". Jenže v té době se tato autíčka dala sehnat pouze v Tuzexu a nebyla zrovna levná. A tak mu prý bylo zakazováno si s nimi hrát, protože to tenkrát byla velká vzácnost. Možná právě onen pocit vzácnosti spojený s modely aut byl základem pro touhu je později sbírat a opatrovat ve vitrínách.

Ta pravá sběratelská vášeň se ale v Antonínu Malcovi probudila až v roce 1997, kdy spatřil model skutečného vozu v měřítku 1:18. Uchvátil ho natolik, že se rozhodl založit sbírku těchto autíček. Ta se postupně rozrostla do takových rozměrů, že se při počtu přes tisíc kusů stala největší v Evropě. "Zatím nemáme zdroje, které by naše přesvědčení vyvrátily," stojí si za unikátností sbírky pan Malec. K založení muzea už pak byl jen krůček.

Užitková vozidla, ale i traktory

Sbírka je zaměřena především na vozidla užitková. K vidění jsou tak auta hasičská, policejní, dodávky, ale třeba také auta pohřební služby. Nechybí samozřejmě klasické sériové vozy, sporťáky, ale také různé rarity, jako limuzíny amerických prezidentů nebo na zakázku ručně vyrobené speciální modely, například známých Velorexů. Všechny modely jsou přitom přesnými zmenšenými kopiemi skutečných vozidel.

Modely Velorexů jsou jedny z mála vyráběné na zakázku sběratele ručně

Jedna z expozic je věnovaná filmovým speciálům. K vidění je známý Kitt ze seriálu Knight Rider, vozidlo Krotitelů duchů nebo auto z filmu Návrat do budoucnosti. Pozornost si zaslouží také série vozidel Škoda či Tatra. Obdivovat můžete i veterány ze samotných počátků automobilové éry. Výstavu doplňuje několik kamiónů, traktorů a nejnovějším přírůstkem je série modelů motocyklů Jawa.

Otevřeno je denně, kromě pondělí. Ve všední dny od 15 do 19, o víkendech a svátcích od 10 do 18 hodin. K dispozici je drobné občerstvení i posezení, toalety a také dětský koutek s autodráhou, omalovánkami a dalšími hračkami pro nejmenší.

Spustit audio