V Museu Josefa Váchala v Litomyšli ožívá jeho příběh. Nová expozice nabízí i unikátní videomapping

13. září 2020

Na předměstí Litomyšle v Pardubickém kraji stojí malý domek, který se na venek tváří docela obyčejně, ale uvnitř vás obklopí svět plný tajemství a mystiky. Řeč je o tak zvaném Portmoneu, Museu Josefa Váchala. Právě tento umělec, grafik, malíř a spisovatel domek vyzdobil pozoruhodnými nástěnnými malbami. Portmoneum letos prošlo velkou stavební rekonstrukcí a expozice nabízí návštěvníkům řadu novinek.

Obytné místnosti malého domku v ulici Terézy Novákové vyzdobil nástěnnými malbami Josef Váchal ve 20. letech minulého století. Do města přijel na pozvání majitele domu, litomyšlského úředníka Josefa Portmana, který byl velkým obdivovatelem Váchalova díla. Portman si nechal vyzdobit dva pokoje, kde měl uložené sbírky obrazů a grafik českých umělců, později i své vlastní knižní tisky.

Josef Váchal, tehdy ještě nedoceněný umělec, dokončil práce v Portmoneu v roce 1924. Sám také ve své knize Krvavý román dům poprvé nazval Portmoneem. Váchalovy nástěnné malby jsou na první pohled směsicí různých námětů a malířských stylů, mají ale svoji vnitřní logiku, která vychází z Váchalových životních zkušeností. Na stěnách Portmonea si můžete prohlížet krajinu a zároveň nespočet roztomilých i méně příjemných ďáblíků a duchů. Součástí interiéru je také unikátní dřevěný nábytek, který Josef Váchal pro Portmana vyřezal a vyzdobil.

V podkroví Portmonea se můžete podívat na videomapping o životě Josefa Váchala

Na podzim loňského roku začala v Portmoneu rozsáhlá stavební rekonstrukce, která přinesla návštěvníkům i řadu novinek. Od letošní sezóny se vůbec poprvé mohou podívat do podkroví Portmonea, kde vznikla multimediální expozice. Nabízí unikátní audiovizuální projekci, videomapping s názvem Josef Váchal - Kumštýř boha i ďábla. Příběh umělce Josefa Váchala vás doslova obklopí, projekce se odehrává přímo v prostoru mezi trámy na střech stěnách podkroví.

Podívat se ale můžete i na dokumentární snímek Portmoneum – Příběh neobyčejného domu, kterým provází komentář herce Miroslava Táborského. Jeho hlas k vám může promlouvat i v audioprůvodci, který coby návštěvník Portmonea dostanete také k dispozici.

Do Portmonea se první návštěvníci podívali v roce 1993. Opravy poškozeného a chátrajícího objektu na počátku 90. let inicioval Ladislav Horáček, zakladatel knižního vydavatelství Paseka a velký milovník i znalec díla Josefa Váchala. Na restaurování maleb, kterým hrozila zkáza, se podílel tým odborníků. Vzhledem ke špatnému stavu omítky i maleb museli restaurátoři použít metodu tzv. transferu, kdy nástěnné malby sejmuli a po opravách vrátili na jejich původní místo. Po smrti Ladislava Horáčka Portmoneum od dědiček odkoupil Pardubický kraj a svěřil ho do péče Regionálního muzea v Litomyšli.

Spustit audio