V městské knihovně si můžete půjčit i obraz

31. březen 2018

Máte nějaký oblíbený obraz, který si ale nemůžete dovolit koupit? Tak si ho jednoduše půjčte. Městská knihovna v Praze má na Opatově jedno speciální oddělení zaměřené na výtvarné umění. Zdejší Artotéka funguje už od roku 1983 a k dispozici je tu kolem 9000 reprodukcí a grafických listů. Stačí mít platný průkaz a obraz vám tu půjčí na půl roku s možností prodloužení.

„Někdo to chce jako výzdobu do bytu, do kanceláří. Půjčují si tady třeba i do škol nebo do domovů důchodců. Studenti se podle těch reprodukcí učí malovat. Ta věková škála je od mladých až po starší generaci," charakterizuje nejčastější návštěvníky Artotéky Viola Neubauerová. Nejoblíbenější jsou díla impresionistů, pop art a abstrakce. Ve vstupním vestibulu knihovny na Opatově jsou také výstavní prostory, kde můžete každý měsíc vidět novou expozici. Artotéka se takto snaží podpořit hlavně mladé výtvarníky a studenty uměleckých škol. www.mlp.cz/cz/kontakty/pobocky/opatov-artoteka

Obrazový fond Artotéky čítá na 9 000 děl
Reportérka Klára Škodová si z Artotéky vypůjčila obraz Jean-Michel Basquiata
Obrazový fond Artotéky čítá na 9 000 děl
autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.