V Malém Beranově chybí přechod přes koleje. Lidé je přecházejí navzdory drážním předpisům

19. leden 2020 06:00

Po poli nebo po silnici? To je otázka, kterou si musí klást každý, kdo přijede na železniční stanici v Malém Beranově u Jihlavy.

Nejkratší cesta domů z tamní zastávky totiž vede přímo přes koleje. Na těch ale není přechod a vstup na ně je zakázaný. Oficiální cesta ze stanice je pak výrazně delší a část vede i po frekventované silnici.

„Tam nikdo nechodí, možná leda nějací školáci,“ popisuje zvyky místních pan Jan. Bydlí přímo pod stanicí a vidí, že drtivá většina vystupujících z vlaku nechodí oficiální cestou, ale zkratkou přes kolejiště.

Do kopce a kolem štěkajících psů

Cesta z nádraží vede do kopce a okolo zahrady, kde štěká dvojice na první pohled zlých psů. Pokračování vede na hlavní rušnou silnici mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou.

Pěší trasa dále pokračuje přes most nad tratí, chodník tam ale není. „Smí se tam chodit, je tam čára, ale jednou jsem tam šel a bezpečné to není,“ dodal pan Jan.

Starosta Malého Beranova Martin Zach to komentuje lakonicky: udělali zastávku, ale asi nechtějí, aby tam chodili lidi. „Oficiální cesta je pro nás těžce akceptovatelná. Nedává smysl.“

Snaha o změnu

Obec se v minulosti několikrát snažila vyjednat změnu. Podle mluvčího Správy železniční a dopravní cesta Marka Iliaše vybudování kratší cesty není možné. „Vybudovat chráněný přechod v blízkosti zastávky Malý Beranov odporuje drážním předpisům.“

Obec i přesto stojí o zastávku, i když spousta lidí jezdí autobusem nebo vlastním autem.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související