V Lukavci chtějí vystavit archeologické nálezy ze stavby obchvatu. Jde o pozůstatky dehtářství

10. srpen 2021 20:00

v

Když archeologové na jaře zkoumali staveniště obchvatu Lukavce, dočkali se nečekaného nálezu. Země vydala středověkou výrobnu tehdy hojně využívaného dehtu. O část artefaktů projevila zájem obec, která z nich chce vytvořit expozici.

Střepy

Archeologové našli celou řadu věcí, mimo jiné střepy keramiky. „Keramika je důležitá, protože tam nacházíme zbytky dehtu a dokáže nám to říct, že to je středověká výrobna dehtu. Z kuchyňské keramiky, kterou dokážeme datovat, se dozvíme přibližné zařazení,“ řekl Českému rozhlasu archeolog Petr Dufek. Předpokládaný letopočet je druhá polovina 13. století, popř. začátek století 14.

Nálezy potěšily i starostu Lukavce Františka Pinkase (KDU-ČSL). „Dehtářský pece, keramika, strom ze 13. století, samé zajímavé věci.“

Expozice

Archeologické nálezy se ve většině případů znovu zahrnou a zůstanou zadokumentované jen v archeologických spisech. Podle vedení Lukavce by to ale byla škoda a projevilo o ně zájem.

„Usilujeme o to, aby nám kus vykopali a chtěli bychom to vystavit v naší expozici, kterou máme Na Hříbku,“ plánuje starosta. Do budoucna by tu tak mohla vzniknout ucelená expozice o výrobě dehtu v tomto regionu.

Dehet měl ve středověku široké využití. Konzervovalo se s ním dřevo, používal se v lékařství, vyráběla se z něj kolomaz.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související