V lidové písni je celý život, říká Petr Nakládal

Ve Velké Bystřici na Olomoucku vyvrcholil už tradiční folklorní festival Lidový rok. Také zásluhou ředitele festivalu Petra Nakládala, který je zároveň zpěvák a tanečník folklorního souboru Haná Velká Bystřice, zpěvák hanáckého mužského sboru Rovina, zpěvák velkobystřického chrámového sboru a především velký milovník hanáckého folkloru. 

A opět se ukázalo, že na Hané se folkloru daří, že i mnoho mladých má o folkor, tradice, lidové písně a zvyky velký zájem. Co vlastně přitahuje ty, kteří se do folklorních souborů aktivně zapojují? Kteří se snaží udržovat staré zvyky a tradice?

Podle Petra Nakládala první věc, která vás vezme za srdce, prý je dobrý kolektiv, na který většinou ve folklorním souboru narazíte. A druhá věc je to, že vás přímo pateticky vezme za srdce lidová píseň. V těžkých i v radostných situacích života má obrovskou sílu a váhu. Najdete v ní úplně vše, lidová píseň a tradice nás spojují se životy našich předků.

Velká Bystřice na Olomoucku je označována za Mekku hanáckého folkloru.  Je ale paradoxní, že  hanácky zde lidé mluvit neumí a nechtějí. Proč? I o tom pověděl velkobystřický rodák, organizátor mezinárodního folklorního festivalu Lidový rok, Petr Nakládal.

autor: zos
Spustit audio