V lesích Vysočiny je nejméně jelenů, nejpočetnější je srnčí zvěř

23. září 2018 06:10

V lesích na Vysočině nasčítali myslivci ke konci letošního března 507 kusů jelení zvěře, nejméně mezi kraji v České republice.

V republikovém porovnání na tom byla Vysočina lépe u zajíců a divokých kachen, jichž měla zjara třetí nejvyšší počty. Nejpočetněji byla podle údajů jihlavské pobočky Českého statistického úřadu letos v březnu na Vysočině zastoupena srnčí zvěř.

Odstřel divokých prasat se na Vysočině v meziročním porovnání zvýšil o čtvrtinu. Od dubna 2017 do konce letošního března myslivci na Vysočině ulovili 14.560 divokých prasat a na jaře jich bylo v kraji zaznamenáno 2900. Výrazně vyšší počty divokých prasat vykázalo šest krajů. Nejpočetněji loveným druhem zvěře byli na Vysočině v posledních třech letech bažanti, od loňského dubna do jara tohoto roku jich myslivci odstřelili 22.014.

Pravidelné zjišťování vývoje početních stavů zvěře je podle statistiků potřebné kvůli její ochraně před vyhubením, ale i kvůli předcházení nekontrolovatelnému nárůstu stavů. Mohlo by to vést ke škodám v lesích i na polích nebo k šíření chorob.

Jeleni

Jelenů je v lesích na Vysočině pořád nejméně v Česku, přestože jejich počty v posledních letech spíš pomalu stoupaly. Podle myslivců jsou hlavně ve Žďárských vrších, na Jihlavsku okolo Javořice. Před deseti lety bylo v kraji 247 kusů jelení zvěře, v porovnání s letoškem poloviční počet.

Stavy srnčí zvěře se v kraji podle statistiky poslední roky drží okolo 28.000 kusů. Počty zajíců meziročně klesly asi o čtyři procenta na 23.400. Josef Prokeš z jihlavského mysliveckého spolku řekl, že zajíců je pořád málo a hony se na ně moc nepořádají. Divokých kachen bylo na Vysočině letos v březnu okolo 10.300, o rok dřív byly počty vyšší o více než 2000.

zdroj: ČTK
Spustit audio