V Křižanově na Žďársku dnes znovu zastaví rychlík. Po půlroční odmlce

11. červen 2017
Zprávy z

Od neděle 11. června platí na dráze nový jízdní řád. Znovu počítá s tím, že rychlík jedoucí přes Havlíčkův Brod na Brno zastaví ve stanici Křižanov. Dráhy to zrušily na začátku prosince. Po opakovaném naléhání tamních obyvatel ale zastávku vrací. První vlak tam zastaví krátce před sedmou hodinou ranní.

Křižanov, podobně jako Havlíčkův Brod, Přibyslav, Žďár nad Sázavou a Tišnov patřil mezi pravidelné zastávky rychlíků, které mířily z Prahy na Brno. Dráhy ale zastávku vyškrtly k 11. prosince loňského roku.

Lidé v Křižanově v čele se starostkou Marií Smejkalovou (nezávislou za KDU-ČSL) se s rozhodnutím ale nesmířili. Následovala jednání, do sporu se vložili také politici.

Výsledkem je nový jízdní řád a s ním zastávka rychlíku v Křižanově. Starostka Smejkalová k tomu říká: „Lidé mají opravdu možnost rychlého spojení s Brnem a dostat se tam v krátkém čase. Osobním vlakem to je o 25 minut delší.“

První cestující nastoupí do rychlíku ráno v 6:45 hodin. Je to rychlík s označením R 973 z Havlíčkova Brodu do Brna – Králova Pole.

autoři: mik , daz
Spustit audio