V kostele svatého Jiří v Lukové na vás dýchne věčnost. V lavicích sedí tajuplné sochy duchů

14. říjen 2020

Kostel sv. Jiří v Lukové na severním Plzeňsku, která je součástí obce Manětín, byl na internetu zařazen mezi deset nejstrašidelnějších míst světa. Nacházejí se v něm totiž sochy, které na některé návštěvníky působí tajuplným až děsivým dojmem. Jiní tu ale naopak nacházejí klid a mír.

Vše začalo, když se student Jakub Hadrava rozhodl, že jako téma své bakalářské práce ztvární právě tyto sochy. Ty měly představovat věřící obyvatele, kteří v minulosti v Lukové žili. „Netuším, co mu bylo předlohou, ale jistě si vyhledal nějaké archivní materiály o Lukové. A na hřbitově jsou fotky na náhrobcích, takže věděl, jak ti místní lidé vypadali. A pak už to byla jeho fantazie, ta umělecká práce,“ říká bývalý průvodce kostelem v Lukové Petr Koukl.

Jako první sem po vernisáži na jaře roku 2013 zavítal německý fotograf, který pořízené snímky kostela a soch vypustil do světa. Tehdy nastal okamžik, kdy se o Lukovou začaly zajímat zástupy lidí z Čech i ze zahraničí. Návštěvníci následně začali přispívat na obnovu kostela, který byl v té době v dezolátním stavu.

Reakce návštěvníků bývají pozitivní

Reakce na sochy věřících se různí, drtivá většina je ale pozitivní. „Z 98 procent je hodnocení této výstavy kladné. Je pravda, že se občas objeví někdo, kdo se sem bojí vstoupit, ale to je tak patnáct, dvacet lidí za tu éru, co jsem kostel otevíral. Jsou zkrátka místa, kam někteří lidé nevstoupí, někdo je citlivější duše. Tady se prožily stovky nebo tisíce životů. Luková byla založena roku 1315, takže v tomhle kostele prožilo hodně lidí svůj život,“ dodává Petr Koukl.

V kostele svatého Jiří v Lukově sedí v lavicích sochy duchů

V kostele je umístěno více jak třicet soch. Jsou tvořené sádrou a látkami, jako jsou prostěradla a záclony. Modelem byli autorovi jeho přátelé a spolužáci, které vytvořenou hmotou překryl a nechal na nich zatvrdnout. „Udělal sochy třeba dvě pohromadě, jako rodina, nebo sochu maminky s dítětem. Udělal sochy stojící i sedící,“ popisuje průvodce.

Místní samozřejmě vítají, že je možné díky turismu a zájmu o sochy opravit kostel. Na druhou stranu má ale Luková jen několik stálých obyvatel a někteří neukáznění turisté o víkendech ruší jejich klid. Buďme tedy více ohleduplní a chovejme se zde tak, jak by každý z nás chtěl, aby se ostatní chovali v naší obci a v okolí našich vlastních domovů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.