V korálkové pompadůrce dáma nosila jen kapesníček. Mobil a klíče před sto lety nepotřebovala

Společenská dámská kabelka je dnes téměř šperkem, který dotváří večerní róbu. Kromě designu je důležitá také funkčnost. Dříve to bývalo trochu jinak.

Korálkovým pompadůrkám a taštičkám ze stříbrných drátků, které nosily dámy před sto lety, se ale určitě nevyrovnají. Dana Komárková z Želetavy na Třebíčsku historické kabelky sbírá.

„První kabelku jsem měla po své tetě, to mi bylo deset roků,“ vzpomíná Dana Komárková. Opravdu sbírat je začala v době, kdy studovala v Brně. „Šla jsem kolem kontejneru, našla jsem kabelku, kamarád pro ni vlezl. Tím to začalo,“ pokračuje v poutavém vyprávění. Za třicet pět let nashromáždila více než dvě stovky korálkových nebo drátkových taštiček. Nejradši má období mezi roky 1900 a 1920, některé kousky jsou ale i ze čtyřicátých let minulého století.

Při internetové aukci mi vždy buší srdce, abych to vyhrála

Zpočátku sběratelka kabelky hledala pomocí inzerátů v novinách. Vzpomíná, jak před ni před lety jedna paní rozložila šest kabelek. „Za každou chtěla jen stovku. To byl dobrej kup,“ vzpomíná s úsměvem. V poslední době se Dana Komárková zúčastňuje internetových aukcí. „To potom mně buší srdce, abych to vyhrála. Naposled se mi podařilo vyhrát stříbrnou,“ říká. Nejnovější kabelku si vždy sběratelka vystaví, a kochá se jí do doby, než získá další.

Své poklady Dana Komárková uchovává v krabicích, proložené hedvábným papírem. Kabelky nejsou velké. Většinou se do nich vejde tak akorát jedna ruka. „V té době žena nic nepotřebovala. Neměla mobil ani brýle, tak tam měla asi jen kapesníček,“ vysvětluje sběratelka.

Spustit audio