V jihlavském tunelu bude měřit rychlost aut městský systém z D1

7. březen 2019 11:00

V tunelu na obchvatu Jihlavy začne hlídat rychlost aut systém úsekového měření, který vloni koupilo město Jihlava a který použilo na opravované dálnici D1.

Zkušební provoz kamer v tunelu začne koncem týdne, naostro budou měřit rychlost aut nejpozději od 15. března. Řidičům, kteří překročí předepsanou rychlost 60 kilometrů v hodině, hrozí pokuta 1000 korun. Na webu města to uvedl vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu Ján Tinka.

Z dálnice do města

Kamerový systém, za který Jihlava zaplatila dva miliony korun, poprvé posloužil v opravovaném úseku D1 Jihlava - Velký Beranov mezi exity 112 a 119. „Předpokládáme, že v jihlavském tunelu tolik přestupků nezaznamenáme, přesto jsou zde prospěšné pro bezpečnost silničního provozu,“ uvedl Tinka.

Více přestupků na D1

Na D1 loni systém za měsíc a půl provozu podle Tinky zaznamenal několik tisíc přestupků, kvůli zvýšené administrativě město přijalo čtyři pracovníky. Asi 40 procent chybujících řidičů bylo ze zahraničí, takže se od nich podle Tinky hůř vymáhají pokuty.

Pět míst v Jihlavě

V samotné Jihlavě policie podle radnice poukázala na pět míst, kam by se kamery mohly umístit. Tunelem, který je součástí hlavního tahu I/38, denně projíždějí tisíce aut. Kamery v něm budou měřit rychlost do konce května, pak se podle Tinky uvidí, jestli tam budou moci zůstat nebo budou přemístěny.

Systém se dá nainstalovat na sloup veřejného osvětlení, město má pro tento účel také jeden mobilní sloup. „Mezi dalšími vytipovanými místy je například konec Rantířovské nebo Sokolovská ulice. Další možností je také umístit kamery zpět na dálnici D1,“ uvedl Tinka.

Na D1 poblíž Jihlavy ještě Ředitelství silnic a dálnic připravuje opravu úseku Velký Beranov - Měřín.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související