V jihlavském Alzheimercentru je nemocí covid-19 nakažených celkem 46 lidí

25. červenec 2020 07:00

V jihlavském Alzheimercentru potvrdily testy onemocnění covidem-19 u 33 klientů a také u 13 zaměstnanců tohoto zařízení. Médiím to řekl hygienik Jiří Kos.

Domov se zvláštním režimem uvedl, že má okolo 100 klientů a šest desítek pracovníků. Centrum už podle Kose zavedlo mimořádná hygienická opatření. Mediální zástupkyně Alzheimercentra Martina Svobodová dříve uvedla, že první nákaza covidem-19 se prokázala během hospitalizace jedné klientky. Podle webu centra to bylo v pondělí.

Onemocnění několika dalších lidí potvrdilo následné dílčí testování. Plošně byly vzorky od obyvatel a pracovníků centra odebírané ve čtvrtek. Do dnešních 18:15 evidovala krajská hygienická stanice na Vysočině 97 nemocných covidem-19, na Jihlavsku přibývaly nákazy v minulých dnech nejrychleji.

Bosch Diesel Jihlava

Nemocní jsou i mezi pracovníky jihlavské firmy Bosch Diesel. Bosch Diesel zaměstnává okolo 4000 lidí. Podnik do dneška zaznamenal 11 pracovníků s pozitivním testem na koronavirus. „Tito zaměstnanci se aktuálně nachází v karanténě, jejich zdravotní stav je dobrý,“ sdělil mluvčí skupiny Bosch Pavel Roman. Doplnil, že v karanténě jsou i lidé, kteří s těmito pracovníky přišli do bezprostředního kontaktu.

Mimořádná opatření proti šíření viru platí ve firmě znovu už od 14. července. V pondělí nastupuje velká skupina pracovníků na dovolenou.

Od začátku pandemie do dnešního podvečera bylo podle krajských hygieniků potvrzeno na Vysočině 295 onemocnění covidem-19. Vyléčilo se zatím 194 pacientů, čtyři lidé nakažení koronavirem zemřeli.

Koncem března nákaza v tomto kraji zasáhla domov důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu. Onemocnělo 12 pracovníků a všech 22 klientů domova, dva klienti zemřeli. Vyléčení všech zaměstnanců oznámil domov 25. května, vyléčení posledního klienta 1. června.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související