V Jihlavě si ode dneška poslechnete i rozhlasové dokumenty

27. říjen 2011
Zprávy z

Díky spolupráci s Českým rozhlasem jsou poprvé součástí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů i rozhlasové dokumenty. Zájemce čeká šest poslechových bloků ve třech dnech. Začíná se právě dnes.

Od čtvrtka 27. do soboty 29. října mohou diváci zavítat do sálu DIOD a nechat se vtáhnout do čistě zvukové dokumentární tvorby. Český rozhlas chce touto prezentací veřejnosti představit rozhlasové dokumenty, kterých odvysílá na svých stanicích každý týden více než deset!

Přehlídkou rozhlasových dokumentů bude provázet Gabriela Albrechtová, která zahájí poslechy pořadem Před koncertem, po koncertě předního rozhlasového dokumentaristy Zdeňka Boučka. Následně bude prezentována tvorba mladé generace. V této sekci Hana Maliníková uvede svůj dokument Ještě nejsem v kubánském odboji o setkání skupinky českých turistů s kubánskou realitou. V sále DIOD bude osobně přítomen i básník a rozhlasový redaktor Miloš Doležal, jehož dokument Nebe plné dýmu pátrá po historických souvislostech vyhlazení obce Ležáky.

Přesahy rozhlasu a rozhlasového dokumentu do filmu, televize a nových médií otevře v pátek 28. října autorka, teoretička rozhlasového dokumentu a dokumentaristka Andrea Hanáčková, která uvede dánský snímek The Love Police, vítězný dokument soutěže Prix Europa 2007, který zapojuje reality show a zabývá se problémem národní imigrační politiky. Dalším tématem pátečního semináře bude fenomén ”ego documentary” s důrazem na míru osobní prezentace autora v jeho dokumentech a hranici, za kterou osobní příběh může působit jako autorova terapie. Tento blok doplní poslech krátkého amerického dokumentu Thinking inside the Box.

Na závěr třídenní přehlídky přijala pozvání mladá britská producentka Nina Garthwaite, která v rámci dobrovolnické organizace In the Dark Radio organizuje spolu se svými spolupracovníky poslechy a prezentace rozhlasových dokumentů na řadě míst Velké Británie. Nina Garthwaite zároveň představí letošní úspěšný dokument nadějné anglické dokumentaristky Katie Burningham s názvem Heel, Toe, Step together, který v prestižní soutěži Sony Award získal první místo v kategorii rozhlasový dokument. Zvuková kresba, básnictví a radioart budou témata, do kterých návštěvníky zasvětí dokumentaristka Hana Železná. Zamyšlení nad přesahem filmového a rozhlasového dokumentu bude pak pomyslnou tečkou za letošní přehlídkou.

autor: Daniel Burda
Spustit audio