V Jihlavě možná vznikne výcvikové centrum pro záchranáře. Nabízí se areál bývalých kasáren

18. březen 2021 11:00

Hledání osob v sutinách zbořeného domu. Tuto činnost by si mohli v budoucnu natrénovat záchranáři z celé republiky na Vysočině.

V Jihlavě by mohlo vzniknout celostátní výcvikové a výukové středisko pro hasiče a další složky integrovaného záchranného systému (IZS). Uvažuje se o areálu kasáren v místní části Pístov, které jsou už dlouhé roky opuštěné a město, jako jejich majitel, zatím nenašlo způsob, jak je využít.

„Dlouhodobě jsme řešili, co s tím, nápadů bylo několik, žádný se nám ale nelíbil,“ řekla primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Forum Jihlava). Idea, co se sedmihektarovým areálem udělat, přišla od kynologů. Magistrát požádali, zda by části mohli využít jako cvičiště.

Nápad se nám líbil…

„Nám se ten nápad líbil a napadlo nás, že bychom to mohli nabídnout nejenom pro tuhle složku, ale pro všechny složky záchranného systému,“ dodala primátorka.

Jihlava proto jedná s krajem a složkami IZS. „Ty domy by tam částečně zůstaly, částečně by se zbouraly, aby tam byla možnost pracovat v sutinách.“¨

Nadregionální přesah

Nápad jihlavských se líbí i současnému vedení kraje v čele s hejtmanem Vítězslavem Schrekem (ODS): „Myslím, že si tento projekt by měl výrazně nadregionální přesah.“

V tuto chvíli je k podpisu připravené memorandum, které vyjadřuje vůli ke spolupráci. Schválit ho ještě musí jak jihlavští, tak krajští zastupitelé. Třetí stranou pak budou krajští hasiči. „Je uzavřená smlouva k projektové dokumentaci ke stavbě, tato dokumentace má být hotová do konce roku 2021,“ dodala mluvčí hasičů Petra Musilová.

Výcvikové centrum by podle odhadů primátorky Karolíny Koubové mohlo být hotové do pěti let.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související