V Jihlavě jsou opět povinné roušky na radnici, budou asi i v MHD

13. červenec 2020 06:00

Jihlavský magistrát zavádí ode dneška povinné nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Je také pravděpodobné, že by opět mohly být povinné i v MHD.

Na Jihlavsku se rozšířila nákaza nemocí covid-19 z ohniska ve Větrném Jeníkově, kde zatím testy potvrdily 24 nemocných. Přímo na magistrátu se nemoc covid-19 zatím neprojevila, ale nemocná je spolupracovnice města. Dnes zasedne krizový štáb.

„Je vysoce pravděpodobné, že roušky v MHD budou. Městská rada se na tom dohodne už dopoledne, a když to schválí, tak odpolední krizový štáb to už jenom formálně potvrdí, aby to mohla krajská hygiena vyhlásit mimořádným opatřením,“ řekl mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Podle testů, které dosud absolvovali lidé z vedení města i úředníci, jsou všichni zdraví. Pozitivní test měla pouze jedna pracovnice z komise pro občanské záležitosti, která s magistrátem spolupracuje externě. Radnice nyní preventivně připravuje další testy.

Z bezpečnostních důvodů upravily provoz i Domov Stříbrné terasy nebo Alzheimer centrum. Platí zákaz návštěv v jihlavské nemocnici a v zařízeních Integrovaného centra sociálních služeb, jehož zdravotnice měly pozitivní testy.

Za víkend udělali hygienici stovky testů, nemoc se v regionu lavinovitě nešíří. V sobotu testy potvrdily jednoho nakaženého koronavirem, v neděli tři. Výsledky nedělních testů budou znát hygienici dnes. V pátek se nemoc prokázala u tří zdravotních sester jihlavských sociálních služeb.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související