V Jaroměři mají Muzeum Waldemara Matušky. Založil ho jeho fanoušek i osobní přítel

13. září 2016
Česko – země neznámá

Waldemar Matuška byl pěveckou legendou, která měla tisíce fanoušků. Ovšem ne všichni se k němu přiblížili tak, aby se stali i jeho osobními přáteli. Miroslavu Frostovi z Josefova v Jaroměři se to podařilo, a tak po zpěvákově smrti založil svému idolu muzeum.

Průřez tvorbou i celým životem Waldemara Matušky se rozhodl Miroslav Frost uspořádat v nevelkém muzeu v areálu vojenské pevnosti Jaroměři – Josefově. K vidění jsou zpěvákovi osobní věci, nábytek z jeho bytu na Václavském náměstí, plakáty, fotografie, vzpomínky kolegů, desky i filmové rekvizity.

Waldemar se původně vyučil sklářem a už během učení v Poděbradech sedával s kytarou. Tento první nástroj věnoval Miroslavu Frostovi. Z fanouškovství, které později přerostlo v osobní přátelství, bylo takových dárků nakonec víc. Spoustu plakátů a desek s podpisy i některé osobní věci zapůjčila muzeu po zpěvákově smrti jeho manželka Olga Blechová.

V expozici je vystavený první nahraný singl Souvenier, který Waldemar nazpíval v roce 1960, ale i všechny jeho LP desky a na 450 singlů.

Waldemar Matuška získal Zlatého slavíka jen dvakrát. Miroslavu Frostovi bylo líto, že k tomu nevyšel žádný plakát. A tak na vlastní náklady z fotografie, o kterou požádal Evu Pilarovou, nechal zhotovit dva plakáty.

Waldemar Matuška a film

Waldemar nejen zpíval, ale také hrál. Jako herec se objevil ve dvaadvaceti českých filmech a v mnoha dalších zpíval. Jednu z hlavních rolí měl i v prvním českém filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. V muzeu proto najdeme i rekvizity z natáčení včetně Waldemarova klarinetu-samopalu a čepice, která kupodivu není zelená, ale hnědá.

WM hrál i ve 22 českých filmech a v dalších zpíval

Zachovala se i část zařízení Matuškova vinohradského bytu. A tak je možné v muzeu vidět třeba pohovku, na níž Waldemar odpočíval, anebo klavír, u kterého sedával, hrál a popíjel oblíbené víno. S Olgou Blechovou, s níž prožil 33 let, měli svatbu v roce 1976 na Karlštejně. A v josefovském muzeu vystavují jejich svatební poháry. A také sošku vyrobenou krajany na Floridě.

Omluva amerického prezidenta

Waldemar Matuška patřil k nejoblíbenějším zpěvákům nejen v 60. letech v „semaforské“ éře, ale i později, když v 70. letech začal spolupracovat s country skupinou KTO. Jeho popularitu v roce 1980 ocenila i tehdejší vláda titulem Zasloužilý umělec. Ten mu ale odebrala i s dehonestující kampaní poté, co s rodinou nečekaně emigroval do USA. Na Floridě nakonec zůstal až do své smrti v květnu 2009.

Po roce 1989 se ale do vlasti pravidelně vracel a koncertoval a se svým dávným přítelem Miroslavem Frostem se setkával. V muzeu je proto i americká vlajka a část tvorby, kterou Waldemar Matuška vydal v emigraci. I tam měl své fanoušky a s úspěchem koncertoval. Na jeden z koncertů byl pozván i tehdejší prezident Ronald Reagan, který se nakonec písemně omluvil.

Omluvenka Ronalda Reagana
Spustit audio