V Hosovských rybníčcích u Jihlavy žije vzácná žába kuňka. Je to jediné místo v regionu

22. květen 2022 10:00

Zlepšit životní podmínky žábám a dalším obojživelníkům, aby se vrátili ve větších počtech do české přírody. O to se snaží ochránci přírody ze sdružení Mokřady.

Když se před pěti lety ochránci přírody ujímali rybníčků v Hosově u Jihlavy, byla tamní populace obojživelníků velmi chudá. Teď se tam vyskytuje jeden druh žáby, který nikde jinde na Jihlavsku neuvidíte.

Hosovské rybníčky

U Hosovských rybníčků se stačí jen na chvíli posadit a slyšíte kuňkání ze všech stran. Běžně se tam setkáte s rosničkou zelenou. „Je krásně, svítivě zelená,“ potvrzuje Jaromír Maštera ze sdružení Mokřady. 

V ruce drží síťkou, se kterou se snaží z rybníčku vylovit vzorky živočichů, kteří ve vodě jsou. „Tady nám zrovna rejdí bodule, to je zajímavá ploštice. V těch tůních, jak tam není rybí obsádka, tak to žije.“ To dodávají i lidé, kteří nosí svoje síťky, aby se dozvěděli, co jim v nich uvízlo. 

Kuňka

Po pár okamžicích jeden z přítomných vylovil žábu kuňku. „To je ta nejvzácnější, kvůli které to tady děláme. Z vršku je to taková ropucha, ze spoda má takové zbarvení,“ obrací v ruce žábu, jejíž břicho je zbarvené oranžovo žlutě.

Právě u Hosovských rybníčků, které jsou v místě bývalé skládky, je zřejmě poslední místo na Jihlavsku, kde tito obojživelníci žijí. „Problém tady byl zásadní, že tady byla invazní střevlička východní, taková malá rybka, která likviduje úplně všechno. Odstranili jsme ji z této lokality, došlo k takovém restartu ekosystému a je vidět, že obojživelníci to tady začali vyhledávat.“

Lidé ze sdružení Mokřady se v regionu starají o desítky tůní a mokřadů. Snaží se tak vylepšit podmínky pro rozmnožování obojživelníků. Jejich početní stavy jsou pořád nízké.    

Spustit audio

Související