V Hlubokém na Třebíčsku hledají ztracené kroniky. Kdo je obci předá, dostane peníze

18. duben 2021 06:00

Kdysi vyhrála ocenění nejlepší kronika okresu Třebíč, ale dlouhé roky ji už nikdo neviděl. Vedení obce Hluboké teď za kroniku nabízí peníze.

Kniha, kam se zaznamenávala historie a život v zemědělském družstvu v Hlubokém na Třebíčsku, není řadu let k nalezení.

Pět tisíc korun nabízejí v Hlubokém na Třebíčsku tomu, kdo obci předá staré kroniky. Vedení poptává kroniku školy, která v Hlubokém nefunguje od 70. let minulého století, a také kroniku tamního zemědělského družstva. Obě se nejspíš ztratily buď při stěhování, nebo ve chvíli, kdy se škola v obci zavírala.

Starší kroniky

„Tohle je kronika starší, psal ji pan Řezanina. Na titulní straně je obrázek Ludvíka Holuba, to byl malíř ze Zastávky,“ listuje vystavenými obecními kronikami starostka Hlubokého Marie Svobodová.

Obec hledá kroniku školy a místního zemědělského družstva. V té obecní jsou z dob socialismu je informace o počasí, o životě v obci je tam minimum informací.

Škola a družstvo

„Škola psala dlouhodobě kroniku, učitelé tam psali už od roku 1920. Škola byla základ toho kulturního dění v obci,“ vysvětluje starostka. Ráda by získala také kroniku družstva. „Tu psala paní Houserová, která nádherně psala a kreslila tam paní Březinová. Ta kronika byla vyhodnocena jako nejlepší v okrese Třebíč.“

V Hlubokém by se spokojili i s kopiemi listů obou kronik, které by zároveň chtěli předat archivu, aby se zachovaly pro další generace.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související