V Havlíčkově brodě slaví 100 let házené

12. červen 2018

V roce 1918 se začala psát historie havlíčkobrodské házené. V tehdejším Německém Brodě to byly ženy, které si k tréninkům v lehké atletice přidaly i tréninky házenkářské. „Dámský odbor, jak se tehdy říkalo, byl při tehdejším SK Německý Brod založen o rok později,“ vysvětluje Jan Šedý, dlouholetý trenér a také předseda tělovýchovné jednoty Jiskra.

První házenkářská utkání se sváděla na starém hřišti Na Losích, později na sokolském cvičišti (dnes je tam obchodní dům ALEJ), hrálo se pod hlavičkou Sokola a v roce 1923 pod AFK Německý Brod.

Založení pánského odboru házené AFK (Atleticko-fotbalový klub) Německý Brod se datuje do roku 1932. Sportovní nadšenci se však házenou učili již dříve, když dělali partnery ženám při trénincích. Později byl založen i pánský odbor házené, který však poměrně brzy ukončil svoji činnost a ožil až v letech 1927-1933.

„Pokud jde o sportování, tak v Německém Brodě byla velká konkurence jiných sportů, hlavně fotbalu a atletiky. Ženy měly méně možností sportovat, ale ta házená pro ně byla hodně důležitá,“ vysvětluje situaci Jan Šedý.

Muži vs. ženy

Ve čtyřicátých letech se hrála mužská házená v AFK a ženská v SK Německý Brod. V roce 1944 se muži stali mistry Východočeské župy a postoupili do kvalifikace o postup do divize, kde však neuspěli. „V té sice neuspěli, ale dokázali opravdu výbornou úroveň hry.“

Kvůli likvidaci hřiště AFK našli brodští házenkáři azyl na dnes již bývalém fotbalovém hřišti v Borové, kde v roce 1944 začal hrát házenou v družstvu žáků Jan Šedý, úspěšný hráč a trenér, který dovedl brodské házenkářky k sedmi titulům mistryň republiky. „K házené mě dovedl můj bratr Mirek, který v té době hrál za dorostence, a tam tehdy ta moje dlouholetá činnost v házené začala,“ vysvětluje.

Činnost oddílu byla zásluhou náborů stále rozsáhlejší a tím také finančně náročnější. Proto se výbor oddílu rozhodl uspořádat v roce 1962 první sportovní ples, který se pak stal jedním z tradičních havlíčkobrodských plesů. Zájem o tento ples býval tak veliký, že místenky ke stolům byly dlouho před jeho konáním vyprodány.

Současnost

V současné době má havlíčkobrodská házena zastoupení od přípravek až po dospělé muže a ženy. Daří se jim tedy ve všech kategoriích. „Dělá mi to radost, a mám opravdu upřímnou radost z toho, že ti současní členové a současné členky oddílů házené dokazují, že i po sto letech se určitě dobře postarají o další budoucnost tohoto tradičního havlíčkobrodského sportu,“ potvrzuje bývalý trenér národní házené Jan Šedý.

Dagmar Ešnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.