V Havlíčkově Brodě otevírají nový skatepark. Pro příznivce tohoto sportu je to splněný sen

25. září 2021 06:10

V Havlíčkově Brodě se dnes otevírá nový skatepark. Tamní komunitě skateboardistů a bikerů se tak po letech vyplní její sen.

Až se dnes otevřou brány zbrusu nového skateparku v Havlíčkově Brodě, bude to pro několik generací vyznavačů jízdy na kolečkovém prkně splněný sen. Po podobném areálu totiž volali dávno a před deseti lety dokonce sepsali petici.

Lokalita Na Nebi

Zvuky otáčejících se koleček připevněných na prknech se dnes ze starého skateparku v centru Havlíčkova Brodu přesouvají do lokality Na Nebi, kde město nechalo postavit nový skatepark.

„Havlíčkobrodský skatepark je vybudovaný na ploše tisíc metrů čtverečních betonu. A řešili jsme, aby koncept byl skateová část, což tady vlastně vidíme, nízké raily a potom celkem velký bazén. Aby se uspokojili potřeby jak skejťáků, tak v podstatě bikerů,“ popisuje na místě, kde byla ještě před pár měsíci zelená louka, pirátský zastupitel Havlíčkova Brodu Jan Kerber, který byl hlavním iniciátorem projektu.

Samotný skatepark už si ale navrhovali místní skateboardisté a také jezdci na malých bikových kolech. „Když se řešil koncept skateparku, tak se podílela komunita skateťáků a bikerů, která si ten skatepark do jisté míry sama vymyslela, což je super, protože ti kluci, co tady budou jezdit, si vlastně ten koncept udělali sami.“

Stavba parku

Realizace skateparku ale nebyla úplně bezproblémová. Původně se měl otevírat už na začátku prázdnin. Kvůli špatnému podloží se ale práce protáhly. Stavba se také oproti původním odhadům mírně prodražila, potvrzuje mluvčí Havlíčkova Brodu Alena Doležalová: „Město za výstavbu skateparku zaplatilo 6 milionů korun.“

Místní obdivovatelé adrenalinových sportů ale můžou po dlouhém čekaní slavit. O výstavbě nového skateparku se v Havlíčkově Brodě mluvilo minimálně posledních deset let. Třeba v roce 2017 dokonce vyhrál veřejnou anketu o nejpotřebnější investici ve městě.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související