V Havlíčkově Brodě na nádraží skončila rekonstrukce nástupišť do vlaků

18. prosinec 2019 10:00

Na vlakovém nádraží v Havlíčkově Brodě skončila rekonstrukce dalších dvou nástupišť, která trvala od loňského roku.

První dvě nástupiště byla na tomto nádraží opravená před čtyřmi lety. Nynější práce se týkaly také přilehlých kolejí, v součtu stály přes 138 milionů korun bez daně. Státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na ně dostane evropskou dotaci.

Nejvýznamnější uzel Vysočiny

Havlíčkův Brod je nejvýznamnějším železničním uzlem na Vysočině. SŽDC tam nechalo nejdřív zrekonstruovat nejvytíženější nástupiště číslo dvě a tři. Pohodlnější nastupování do vlaků umožňují od podzimu 2015. Jak tehdy uvedla státní organizace, tato etapa obnovy stála 139 milionů, týkala se například i podchodu a informačního systému.

Rekonstrukce nástupišť číslo jedna a čtyři, včetně vybudování zastřešení a výtahů pro lidi se špatnou pohyblivostí, začala loni v srpnu. Zajišťovala ji stavební firma Chládek a Tintěra Havlíčkův Brod. Součástí projektu byla podle SŽDC úprava pěti staničních kolejí, které teď umožňují klidnější jízdu vlaků, a také úpravy zabezpečovacího zařízení a trakčního vedení.

Zlepšení stavu posledního pátého nástupiště nádraží by podle dřívějších informací SŽDC mělo být součástí celkového zlepšení průjezdu uzlem Havlíčkův Brod. Podle údajů na webu  SŽDC budou náklady na tuto stavbu v miliardách korun. Je plánovaná jako součást modernizace trati 250, po níž jezdí rychlíky přes Havlíčkův Brod mezi Brnem a Prahou.

zdroj: ČTK
Spustit audio