V Havlíčkově Brodě dnes začíná Podzimní knižní veletrh

5. říjen 2018 07:00

Více než 170 vystavovatelů se představí na Podzimním knižním veletrhu, který dnes začíná v Havlíčkově Brodě. Dvoudenní veletrh se koná již poosmadvacáté.

Zúčastní se ho řada zahraničních autorů i domácí hvězdy, mezi nimi také Ivan Kraus nebo Zdeněk Svěrák. Kromě představení knižních novinek čekají návštěvníky přednášky, autogramiády i hudební vystoupení. Mottem letošního ročník je: Století samoty - sto let od rozpadu Rakouska Uherska.

Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě a živé vysílání

Knihy, ilustrační foto

Říjen v Havlíčkově Brodě neodmyslitelně patří k Podzimnímu knižnímu veletrhu. 28. ročník proběhne 5. a 6. října 2018

Právě na tvorbu autorů ze zemí, které ještě před 100 lety tvořily mnohonárodnostní říši, se letošní ročník soustředí. Podle pořadatelky veletrhu, spisovatelky a překladatelky Markéty Hejkalové jde o rozšíření nabídky, která se většinou zaměřuje na anglo-americkou nebo dnes tolik populární skandinávskou literaturu. Do Havlíčkova Brodu tak přijede představit svou tvorbu i polský autor Mariusz Surosz, rakouský spisovatel Josef Haslinger nebo jediný česky píšící rumunský básník Mircea Dan Duta.

V bohatém doprovodném programu nebude chybět shakespearovská přednáška profesora Martina Hilského, čtení spisovatele Michala Viewegha nebo beseda se Zdenou Mašínovou.

Součást veletrhu už je tradičně soutěž o nejkrásnější knihy. Předsedkyní poroty letos byla spisovatelka, autorka úspěšného románu Hana, Alena Mornštajnová.

Soutěž pořádá krajská knihovna společně s Krajem Vysočina. Má několik kategorií. Ceny v nich uděluje kromě kraje také město Havlíčkův Brod, Tiskárny Havlíčkův Brod a Český rozhlas Vysočina. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny dnes večer.

Loňského 27. ročníku veletrhu se zúčastnilo rekordních 183 vystavovatelů a asi 17.000 návštěvníků. Cenu za nejkrásnější knihu veletrhu si odneslo nakladatelství Akropolis za titul Před komiksem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související