V gerontologickém obleku se člověk cítí na osmdesát let. Pomáhá budoucím zdravotním sestřičkám

8. říjen 2018

Pouštíte v autobusu seniory sednout, nebo si říkáte, že jste přece také unavení, a bolí vás nohy? Dokáže si vůbec mladší člověk představit, jak se takový osmdesátník cítí?

Existuje pomůcka, které se říká gerontologický oblek, díky které si ten pocit zkoušejí například budoucí zdravotní sestřičky.

Gerontologický oblek vypadá jako pracovní montérky. Má však na rukávech a nohavicích kapsičky na různá závaží. Nohy a ruce tak člověku podstatně ztěžknou. Několik utažených popruhů ohne záda, a gumové pásy znehybní klouby. „Oblek simuluje věk kolem osmdesáti let,“ říká Barbora Živná z jihlavské Charity. Celou soupravu ještě doplňují ucpávky do uší, bavlněné rukavice, brýle se žlutými matnými skly a hůlka. „Má to simulovat ztrátu citu v rukách a vetchý zrak a sluch,“ dodává Barbora Živná.

Sebrat minci nebo vystoupat schodiště je se ztuhlými klouby náročné

Člověk, který si to všechno na sebe navlékne, najednou zjistí, že záda nejdou narovnat ani na chvilku, a že vystoupat po několika schodech se ztuhlými klouby je opravdu náročné. Problémem je hned i pouhé rozpoznání a zvednutí mince ze stolu nebo sebrání spadlé hůlky. Je ale jasné, že se takto necítí každý člověk úderem osmdesátého věku. „Věřím, že takoví ti sportovci, nebo ti, kteří se starají celý život o své zdraví, vyhnuli se nemocím, jsou víc ve formě,“ říká Barbora Živná.

Spustit audio