V Dukovanech vám zcela bezpečně ukážou místa, kam se běžně nedá dostat, díky virtuální realitě

9. prosinec 2022

Osm obrovských chladících věží dukovanské elektrárny je na obzoru vidět ze všech stran z velké dálky. Poslouží k tomu virtuální realita. 

Možná vás také čas od času napadne, jak jsou asi vysoké, kam až se z jejich vrcholků dá dohlédnout a jaká je uvnitř ozvěna? To všechno si nyní můžete vyzkoušet doslova na vlastní kůži. Dukovanské infocentrum totiž nově nabízí prohlídku elektrárny úplně jinak - prostřednictvím virtuální reality. Stačí si nasadit speciální brýle a sluchátka.

Tam, kam se člověk normálně nedostane

„Všechny vás tady vítám, a doufám, že si z dnešní návštěvy Jaderné elektrárny Dukovany odnesete nějaké zajímavé informace,“ říká průvodkyně infocentra Zdeňka Kružíková další z mnoha skupin studentů, které sem jezdí na prohlídku.

 Pak vysvětlí, že všechny po prohlídce krátkého filmu čeká asi dvacetiminutová prohlídka celé elektrárny ve virtuální realitě. Každý si má každý kolem sebe udělat dostatečný prostor, aby mohl mávat rukama.

Zapojí se oči, uši i ruce  

Ve virtuální realitě návštěvníky provází energická dívka všemi prostory elektrárny a všude podrobně vysvětlí, co se v nich děje. Popíše fyzikální procesy, znázorní, jak vzniká teplo a elektrická energie, jak se štěpí a obohacuje jádro, a podobně. Přitom všem si návštěvník může například vybírat další trasu mačkáním na tlačítka, protože k těmto nejnovějším brýlím je možné zapojit i ruce. 

Závěr prohlídky je pro silné povahy, nebo aspoň pro ty, kdo nemají strach z výše, stoupá se totiž podél chladících věží až nad ně, a je to pořádná výška. 

Gymnazisté z Hostivice u Prahy vstřebávají zážitek, zatímco jejich učitel Ondřej Slavík neskrývá nadšení. „Je tam vysoká přidaná hodnota, že vidíme prostory, kam se normálně člověk nedostane, obzvlášť prostor reaktoru. Jak se vyučuje jaderná fyzika teoreticky, tak tady si to spojí i s tou praxí, zjistit, k čemu jaderná fyzika je. Je potřeba víc lidí v technických a přírodovědných oborech, takže za mě je to super.“ 

Spustit audio

Související