V Drahotuších už mají pouť za sebou, ve Svébohově se na oslavy teprve chystají

1. srpen 2018
Kraj na dlani

Která hospodyňka z Drahotuš peče nejlepší koláče? Jak hospodaří zemědělci v Březné? Jak se žije v Beňově? Dozvíte se v dnešním magazínu pro venkov.

Kolotoče, stánky s pouťovým zbožím a spoustou dobrot pro děti i dospělé. Tak to vypadalo o hodech v centru Drahotuš na Přerovsku. Ve stínu za kostelem lidé u velkého stolu obdivovali cukrářské umění tamních hospodyněk. Soutěžilo se totiž o nejlepší hodový koláč. Do Anenskou pouť so Drahotuš vyrazila s mikrofonem Jana Zemková.

Uspíšené žně, nižší výnosy a další problémy přináší teplé a suché počasí agronomům v tradičních zemědělských oblastech Hané. Jak tomu je ve vyšších polohách, třeba v okolí Štítů, to se vydal zjistit Mirek Kobza.

Beňov je vesnice, která leží jihovýchodně od Přerova na břehu říčky Moštěnky. Bydlí se tu nádherně, tvrdí rodačka Vlastimila Hošáková, která by prý za nic na světě neměnila. Jak se žije v Beňově, se místních ptala Dita Vojnarová.

Kulatých 660 let od první písemné zmínky o obci a 100 let od vzniku republiky. To jsou výročí, která si na začátku září připomenou ve Svébohově na Šumpersku. Více o oslavách a jejich programu prozradila starostka Martina Štastná.

autoři: Jana Zemková , Miroslav Kobza , Dita Vojnarová , Pavel Juráš , mid
Spustit audio