AKTUALIZOVÁNO: V domově pro seniory v Břevnici u Brodu je nakažených 26 lidí

28. březen 2020 11:30

V domově pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu se potvrdila nákaza koronavirem u deseti klientů. Po dalším testování jich je už 26 včetně zaměstnanců.

Zařízení je v karanténě. Nakažených je 20 klientů a 6 zaměstnanců. Nemocní staří lidé zatím zůstali na místě, řekla v sobotu ráno agentuře ČTK ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Alena Dvořáková.

Zařízení se zvláštním režimem

V Břevnici je zařízení se zvláštním režimem, stará se o lidi s demencemi. Je součástí havlíčkobrodského domova pro seniory, který je spravovaný krajem. Podle ředitelky domova Hany Hlaváčkové se dvě nakažené klientky budou asi převážet do nemocnice, protože se jejich stav v noci zhoršil. Obsluhu břevnického domova, který stojí samostatně u vsi, zajišťují dvě desítky lidí. Někteří tam pracují nastálo, jiní, například údržbáři, se střídají.

„Teď řešíme, jak zajistíme ten stav,“ řekla Hlaváčková k dalšímu chodu domova v Břevnici.

Ochranné pomůcky

Ochranných pomůcek má podle ní domov zajištěných poměrně dost. „Nemáme respirátory trojky, ale jednáme s krajem o jejich zajištění,“ uvedla. Respirátory nejvyšší třídy FFP3 by podle předpokladu náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) mohlo zařízení dostat během víkendu.

Kraj je podle něj s ředitelkou domova v kontaktu a ochranné prostředky, například respirátory a obleky, jí poskytl. „Nemocnice je také připravená na případné přijetí pacientů s respiračními problémy,“ doplnil Novotný.

Odběr vzorků

V domově v Břevnici dnes odběrová skupina záchranné služby odebírá vzorky u seniorů a personálu, kteří byli doposud bez příznaků.

Další část havlíčkobrodského domova je ve městě, u nemocnice. U tamních klientů podle ředitelky příznaky možné nákazy zatím nezaznamenali.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související