V Domě přírody Blaníku můžete zkontrolovat stav připravenosti blanického vojska

28. červenec 2015
Česko – země neznámá

Domy přírody nově vznikají jako speciální projekt na mnoha místech České republiky. Mají především za cíl informovat veřejnost o zajímavostech chráněných území. Dům přírody Blaníku najdete na samém úpatí Velkého Blaníku u obce Kondrac ve Středočeském kraji.

Je to sympatická roubenka na začátku naučné stezky S rytířem na Blaník. Okolní přírodu vám uvnitř představí tři originálně řešená dioramata, kde se seznámíte s místními nejzajímavějšími přírodními biotopy – jsou to suťové lesy, mokřadní louky a hadcové bory, ale poznáte také místní rostliny i živočichy. Výlet do okolí si potom o to více vychutnáte.

Uvnitř vás hned po vstupu překvapí blanický rytíř v brnění. Stojí u pomyslného vstupu do Veřejovy skály, kde se podle blanické legendy ukrývají blaničtí rytíři. Celou stěnu pokrývá velká fotografie Veřejovy skály, ze které do prostoru vystupují kameny poskládané tak, že přirozeně pocit skály navozují. Najdete tu dvířka, kterými dovnitř skály můžete nahlédnout a poslechnout si, co se v hoře děje.

Dům přírody Blaníku

Nejčastěji se po otevření dvířek ozve chrápání, mlaskání – pokud vojsko zastihnete při hostině, povzdychnutí „mně se ještě nechce vstávat“, nebo stručný příkaz: „Zavři, táhne!“ Skutečný stav připravenosti vojska si můžete dokonce ověřit na speciálním ukazateli.

Plastický model okolní krajiny vás nasměruje na další výlet

Velká plastická mapa okolí Blaníku

Největším exponátem uvnitř Domu přírody Blaníku je plastický model krajiny Blanické brázdy v úseku mezi obcemi Sázava a Mladá Vožice. Model poskytuje informace o přírodních i historických zajímavostech kraje. Kolem celé plastické mapy jsou fotografie a informace o zajímavých místech oblasti. Po stisknutí tlačítka se rozsvítí na mapě červené světýlko s konkrétním místem, takže získáte lepší přehled o jeho umístění.

Můžete si prohlédnout horninu legendární hory Blaník

Pokud se vydáte na vycházku na Velký Blaník, budete se procházet především krásnými lesy a ani si neuvědomíte, že Blaník jako hora vznikl především z velmi krásné horniny – blanické ortoruly. Právě tento kámen z hory Velký Blaník byl v Domě přírody Blaníku použit na stavbu symbolického „vstupu do Veřejovy skály“, ostatně blanickou ortorulu i další horniny nejbližšího okolí si můžete také prohlédnout v přilehlé geologické expozici pod širým nebem, která je součástí Domu přírody Blaníku.

Geologická expozice u Domu přírody Blaníku

V prvním patře Domu přírody je menší sál s možností promítání zajímavých filmů o přírodě Podblanicka. Zároveň s otevřením Domu přírody byla v tomto prostoru také zahájena výstava obrazů Stanislava Příhody inspirovaná právě Blaníkem a okolní krajinou.

Dům přírody Blaníku najdete u silnice z Kondrace na Načeradec. Upozorní vás na něj oranžovozelené vlajky na novém parkovišti.

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d3189.244369581942!2d14.885027799999646!3d49.65747221070731!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x0!2zNDnCsDM5JzI2LjkiTiAxNMKwNTMnMDYuMSJF!5e1!3m2!1scs!2scz!4v1438076840018" width="610" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>
Spustit audio