V domácnosti v Krasonicích na Jihlavsku vybouchla mikrovlnná trouba. Napáchala škodu za 50 tisíc

3. srpen 2016
Zprávy z

AKTUALIZOVÁNO! V Krasonicích na Jihlavsku vybouchla mikrovlnná trouba. Stalo se to v domácnosti v noci z úterý na středu, kolem druhé hodiny ráno. Muž si podle svých slov běžně chystal jídlo. S požárem si poradil sám ještě před příjezdem hasičů, škoda i přesto šplhá k padesáti tisícům. Hasiči v té souvislosti nabádají k opatrnosti a dodržování výrobcem doporučených postupů.

„Ve dvě hodiny v noci jsme na lince tísňového volání přijali oznámení o výbuchu a následném požáru mikrovlnné trouby. Majetkovou škodu vyšetřovatel stanovil na padesát tisíc korun,“ potvrzuje mluvčí hasičů Petra Musilová.

Případ je podle mluvčí Petry Musilové dosti ojedinělý. Lidé podle ní většinou vědí, co mohou a co nemohou dát do mikrovlnné trouby. A dobré je si přečíst manuál výrobce. „Předcházet těmto situacím lze tak, že budeme spotřebiče provozovat v řádném a provozuschopném technickém stavu a také důsledně dodržovat návody výrobce.

Tři roky stará trouba

K případu došlo v rodinném domku v Krasonicích. „Naši zemřeli a brácha to tady s paní dal dohromady. Pojištěný to ještě není, no,“ popisuje noční příhodu Jiří Brabenec. „Tady se to rozlítlo a začalo hořet. Brácha jen vypnul zásuvky a uhasil to vodou. Plameny ale šly po stropě,“ popisuje dále. Díky duchapřítomnosti jen o kousek unikli ničivému požáru. Celý interiér je ale značně poškozený, všude lepkavý prach.

Mikrovlnná trouba byla pod Brabenců jen tři roky stará a v onen osudný okamžik v ní bylo prý jen jídlo.

Kovové předměty a čerstvé ovoce tam nepatří

Do mikrovlnné trouby rozhodně nepatří kovové předměty. Za velmi krátkou dobu může dojít k požáru. „V kovu se velmi snadno pohybují elektrony a ty elektrony se pod vlivem elektromagnetického záření začnou pohybovat sem a tam, vytváří velmi silné proudy, silná elektrická napětí. Potom se to projevuje jako jiskření, praskání a může dojít až k poruše mikrovlnné trouby,“ vysvětluje fyzik z jihlavského gymnázia Tomáš Krásenský.

Podrobnosti připravujeme!

autoři: mik , lam , daz
Spustit audio