V češtině vyšly básně Ilse Weberové napsané v terezínském ghettu

18. listopad 2012

Jméno básnířky Ilse Weberové u nás nejspíše znají jen literární odborníci, ale to by se nyní mohlo změnit. V překladu z němčiny totiž vyšly její básně vytvořené za války v terezínském ghettu a spolu s nimi i dopisy, které Ilse Weberová napsala v letech 1933 – 1944. Knize „Kdy skončí naše utrpení“ věnujeme náš další příspěvek.

Ilse Weberová se narodila roku 1903 ve Vítkovicích u Moravské Ostravy v židovské rodině a již ve 20. a 30. letech minulého století vydala jako německy píšící autorka tři knížky pro děti. V té době si také dopisovala s Karlem Čapkem.

Autorčiny životní osudy od nástupu nacismu v Německu až do deportace do Terezína v roce 1942 jsou dokumentovány v jejích dopisech švédské přítelkyni Lilian a později i Lilianině matce, která se ve Švédsku ujala Ilsina staršího syna.

Terezínské období Ilse Weberové, internované s manželem a mladším synem, je jedinečně dokumentováno její poezií z let 1942 – 1944, jež se dochovala díky důmyslné skrýši v ghettu a autorku přežila. Je to poezie obdivuhodná svým optimismem. Potřebou dodávat spolutrpitelům v bídných terezínských podmínkách sílu, naději a také trochu radosti.

Ilse Weberová, která se v Terezíně starala především o nemocné děti, se v roce 1944 dobrovolně přihlásila k dětskému transportu do Osvětimi, do něhož byl zařazen i její mladší synek Tomáš. Bezprostředně po příjezdu do vyhlazovacího tábora byla i se všemi dětmi zavražděna v plynové komoře.

Editorka německého vydání knihy Ilse Weberové „Kdy skončí naše utrpení“ Ulrike Migdal ve svém doslovu zmapovala osudy celé její rodiny. Autorčiny dokumenty záslužně doplnila dalšími fakty o životě jejích rodičů, přeživšího syna Hanuše Webera, který v roce 1939 unikl holokaustu díky tzv. Wintonově akci.

Je možno se dozvědět i o osudech Ilsiných bratrů a jejího manžela Willyho, který šťastnou shodou okolností přežil utrpení v koncentračních táborech a vrátil se do Prahy se Svobodovou armádou, v níž bojoval jeho bratr.

Kniha Ilse Weberové je unikátním svědectvím o tragickém osudu jedné z mnoha obětí holokaustu, nadané a obdivuhodné ženy, československé občanky a vlastenky, kterou zavraždil německý nacismus. S úspěchem vyšla nejen v Německu, ale také v Rakousku a Švýcarsku, zanedlouho vyjde též v Itálii a Izraeli.

Ilse Weberová byla nedávno posmrtně vyznamenána americkou cenou za dětskou literaturu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio