V Česku začaly jarní prázdniny. Hoteliéři na Žďársku to ale zatím zásadně nepociťují

7. únor 2022

I když v Česku už začaly prvním školákům jarní prázdniny, provozovatelé hotelů, restaurací a sjezdovek na Žďársku na hlavní prázdninovou klientelu zatím čekají. 

V části České republiky začaly jarní prázdniny. Připravují se na ně taky ubytovatelé na Vysočině, kteří museli mít v loňském roce kvůli proticovidovým opatřením zavřeno. 

K nejoblíbenějším destinacím v kraji během zimních měsíců patří Žďárské vrchy. Tamní provozovatelé hotelů nebo třeba lyžařských vleků ale na hlavní prázdninovou klientelu, která přijíždí především z jižní Moravy, zatím čekají.

Z Brna…

Sandra z Brna jezdí s rodinou na Novoměstsko pravidelně. „Protože to je zhruba tu hodinu jízdy, myslím, že se sem jezdí často lyžovat.“ 

Právě lidé jako Sandra a její rodina jsou pro turistický ruch na Novoměstsku nejen během jarních prázdnin důležití. Je o tom přesvědčený i provozovatel vleků na Harusově kopci Karel Klapač. „Nicméně doufáme, že si k nám letos najdou cestu i lyžaři z Vysočiny, kteří o prázdninách odjíždějí na hory, ale letos by někteří z nich mohli zůstat i tady na Novoměstsku.“

Tři Studně

Hotel ve Třech Studních na Žďársku, který provozuje Jiří Halva, se připravuje na nové hosty. Uklízí se restaurace a pokoje poté, co je opustili švédští a lotyšští biatlonisté, kteří tam spali při evropském poháru. 

Na začátku týdne je vystřídá školní lyžařský výcvik. „Potom tady mají soustředění fotbalisti, řekněme že do 20. února je to velmi slušné, ale potom čekáme, co se stane se sněhem a co se stane s Prahou a Brnem, jestli přijedou,“ řekl hoteliér.

Jaro, léto

Část pobytů na zbytek jarních prázdnin už si lidé zamluvili. „Řekněme 25 procent. Jsme lehce v očekávání, ale myslím, že hosté čekají na poslední chvíli, jsou opatření, kam se smí a kam nesmí, což by mohlo teď padnout.“

Zatímco u jarních prázdnin hosté zatím s rezervací pobytů váhají, na letní je konkrétně tento hotel na Třech Studních prakticky vyprodaný. Zamluvené pokoje jsou od začátku května až do konce září. 

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související