V Česku chybějí tisíce řidičů. Uchazeč o práci nemusí mít mnohdy oprávnění, firma mu ho zaplatí

28. květen 2022 06:00

V Česku dlouhodobě chybí okolo 20 tisíc profesionálních řidičů. Některé dopravní firmy proto podepisují smlouvy s lidmi, kteří mají oprávnění řídit jenom osobní auta. 

Kurzy na řízení nákladního auta a autobusu včetně veškeré dokumentace jim pak zaplatí. 

I reportér Českého rozhlasu František Jirků si sedl poprvé za volant autobusu. Dohlížel na něj řidič Milan Turna. Projel trasu označenou oranžovými kužely a na tachometru měl patnáct kilometrů za hodinu. 

Pro získání řidičského průkazu by musel absolvovat ještě řadu lekcí, ale pro dopravní společnosti by při současném nedostatku řidičů byl i tak perspektivní, jak řekla Kateřina Kratochvílová ze společnosti ICOM Transport. „Řidičům, kteří mají jen béčko zaplatíme ten řidičák a oni se pak zaváží, že tu nějakou dobu budou.“

Nedostatek řidičů podle Kateřiny Kratochvílové ještě víc prohloubila válka na Ukrajině. „Měli jsme podepsané dokumenty se 74 řidiči, pak přišla ta stopka a oni už nemohli přijet.“

Firmě se podařilo získat několik nových řidičů mezi ženami - Ukrajinkami, které utekly před válkou. Jezdit budou v severočeských Teplicích. 

Spustit audio

Související