V České Krumlově můžete poznávat nejen historii, ale i přírodu. Lesem na Dubíku vede naučná stezka

17. květen 2019
Česko – země neznámá

Když se řekne Český Krumlov, člověka jako synonymum napadne slovo historie. Ale kdo by si při návštěvě města chtěl od historie na chvíli odpočinout, a to navíc ve stínu stromů, může se vydat na místní vrch Dubík. Tam byla otevřena nová naučná stezka přibližující zájemcům přírodu. Pro leckoho je plná neznámých informací, třeba jak zní na poslech ten který typ dřeva, nebo jak zpívají různé druhy ptáků.

Nová naučná stezka měří dva kilometry a jejím středobodem je Dubický rybníček. Je rozdělena na tři části a věnuje se fungování přírody, fauně i flóře a také pohybovým aktivitám. „Oblíbený krumlovský les jsme obohatili o spoustu naučné interaktivní zábavy. Když to děti baví, je pro ně přirozené se dál o přírodu zajímat a chránit ji,“ říká Miroslav Štoll, jednatel Lesů města Český Krumlov, které za vybudováním stezky stojí.

Návštěvníkům stezka nabízí celkem pětatřicet hravých interaktivních prvků o přírodě. Mohou na ní pozorovat, poslouchat i malovat. Stezku si samozřejmě užijí především děti, které okolní svět rády poznávají více smysly a ochotně zdolávají výzvy.

Stezka navíc respektuje i moderní vzdělávací pravidla, která říkají, že si zapamatujeme jen deset procent toho, co čteme. Když přidáme obraz a zvuk, je to již padesát procent. A s devadesátiprocentní úspěšností nezapomeneme to, co si na vlastní kůži vyzkoušíme.

„První část stezky s 15 zastaveními seznamuje návštěvníky například s koloběhem vody v přírodě, s rozkladem odpadků nebo je provádí potravním labyrintem. Naprostá většina prvků zde vyžaduje interakci. Na otočných tabulkách edukačních i klasických pexes párují návštěvníci třeba stopu s konkrétním zvířetem nebo list stromu s jeho plodem," doplňuje Petra Nestávalová, tisková mluvčí města Český Krumlov.

Na dendrofonu si pak návštěvníci mohou vyzkoušet, že různé dřeviny vydávají i odlišný zvuk, a na doskočišti u rybníka si mohou skočit třeba jako zajíc. Tabulky s obrázky hmyzu, savců nebo hub jsou všechny otočné, aby bylo možné si své znalosti ihned ověřit.

A pokud vás vycházky kolem historických měst baví, pak si užijte i vyhlídkový okruh kolem Krumlova s názvem "Psaníčka", do kterého Dubík také patří. Okruh začíná u Budějovické brány, odkud postupně projdete všemi zámeckými nádvořími, pokračujete kolem zámecké zahrady, lesem Dubíkem, sídlištěm Plešivcem, po mostě přes Vltavu, na Křížovou horu ke kapli a zpět do města. Trasa měří 10 kilometrů.

Spustit audio