V centru Jihlavy už řidiči auto zdarma neodstaví, město čeká od jara výrazná změna systému parkování

1. březen 2023 09:50

Počet aut v Česku stoupá. Například v Jihlavě podle dat magistrátu přibude každý rok okolo 670 registrovaných vozidel. Kvůli tomu v současné době chybí ve městě zhruba čtyři tisíce parkovacích míst. I proto se v Jihlavě chystá nová koncepce, jak řešit parkování ve městě.

Nový systém by se měl spustit letos na jaře a bude pro začátek platit v historickém centru a v oblasti na sever od něj, kde bude hranicí Fritzova ulice, a pak v okolí Štefánikova náměstí. Velmi zjednodušeně se dá říct, že by v této oblasti neměla prakticky zůstat žádná bezplatná místa k parkování.

 

Tři režimy parkování

Modré zóny budou vyčleněné primárně pro rezidentní parkování, návštěvníci tam budou moct zaparkovat jen na krátkou dobu. Oranžové zóny budou určené primárně pro návštěvníky města a ve fialových zónách budou hlavně místa pro střednědobé stání. To znamená třeba pro lidi, kteří jezdí do centra pracovat.

Inventura dopravních značek

Vedení magistrátu by chtělo, aby dopravních značek bylo méně. Chystá proto jejich inventuru a to zejména v centru města.

Do budoucna se zamýšlí také nad konceptem současné pěší zóny, do které mohou v určené časy vjíždět vozy zásobování nebo dopravní obsluhy. Město by v ní chtělo mít větší klid. Při sčítání během jednoho lednového týdne napočítal magistrát skoro 450 aut.

Případnou změnu vidí třeba v úpravě časů, kdy vozy mohou do zóny vjíždět, změnou jednosměrek nebo ve vydávání krátkodobých povolení. Tohle vše je zatím ale ve fázi úvah.    

Spustit audio

Související