V bezobalovém obchodě v Jihlavě funguje skleničková banka

29. září 2017

Delší dobu je trápilo množství odpadu, které produkovaly ve vlastních domácnostech, proto otevřely bezobalový obchod. „Pytlíky, pytlíky, pytlíky. Všechno je balené po malém množství, já si to koupím, uvařím z toho jednu porci a obal vyhodím. Ten pytlík slouží jenom k tomu, abych v něm surovinu přenesla domů, pak se vyhodí, a to mi vadí,“ vypráví Klára Černá, jedna ze sester Černých, které v Jihlavě provozují krámek, kde nakoupíte do svých obalů.

V mnoha menších městech už bezobalové obchody fungují, proto si řekly, že to zkusí v Jihlavě. „Zatím nevíme, lidi chodí, nakukují. Přišli už i zákazníci, kteří si přinesli vlastní krabičky, pytlíčky, což mi udělalo nesmírnou radost. Dokonce přišla paní, koukla, co máme a odcházela se slovy: zítra se vrátím, jen jsem si přišla spočítat, kolik krabiček si mám s sebou vzít,“ usmívá se Klára Černá.

Skleničku si můžete bezplatně vypůjčit

V bezobalovém krámě ale nakoupíte i bez vlastního obalu. „My máme skleničkovou banku, kdokoli si bezplatně může skleničku půjčit, zase ji vrátit, nebo si ji může klidně nechat. Jedna paní nám krátce po otevření přinesla celý batoh zavařovacích sklenic se šroubovacími víčky. To jsou opravdu hezké momenty. Nebo si u nás zákazníci mohou koupit plátěný pytlík, který šije Klárka a s ním se pak mohou vracet,“ upozorňuje Tereza, druhá ze sester Černých.

Inspirovaly se v Praze. „Jak to tam chodí, jak to tam vypadá, jak to je velké, jak funguje skladování. Myslíme, že nám toho řekli docela hodně,“ uvažuje Tereza. Prakticky ve stejnou dobu, kdy bezobalový krámek otevřely v Jihlavě, v Praze otevřel největší bezobalový obchod v České republice. „To už je samoobsluha, to je výzva. Zatím se chceme držet při zemi,“ smějí se Klára a Tereza Černé, které svůj obchod vtipně pojmenovaly Černý Bez.

Při našem obchodování nevznikne žádný odpad

V Jihlavě je bez obalu možné nakoupit zatím většinou sypké věci. Sortiment se ale pomalu rozrůstá. „Mouka, luštěniny, obilniny, teď jsme naskladnily kypřící prášek a jedlou sodu a nově stáčíme olej a ocet. Musíme hlídat teplotu a vlhkost, pokud toto dodržíme, vše je v pořádku,“ vysvětluje Tereza Černá.

Aby sestry Černé dostály bezobalové filozofii, hledají stejně smýšlející dodavatele. „Někteří mají problém, protože nejsou zařízení na to, aby nám dodávali do našich obalů. Takže hledáme dodavatele, kteří nám zboží zabalí do velkých papírových pytlů, pro které hledáme další využití. Z papíru se dá udělat spousta věcí, takže ho nevyhodíme. Snažíme se oslovit ty, kteří nám dodají v námi dodaných opakovaně používaných obalech. Tak se to daří s kořením, olejem a octem. To znamená, že při našem obchodování nevznikne žádný odpad. Obecně máme problém s těžko rozložitelným materiálem, třeba s několikavrstvým aluminiovým obalem, který se recykluje velmi těžko.“

Plány? Prodej drogistického zboží

Další plány? „Chtěly bychom časem dávat na facebook a na internet recepty z potravin, které prodáváme a taky informace o nich,“ prozrazuje Klára a Tereza dodává: „Ještě bychom chtěly nabízet drogistické zboží, ale to už bude složitější na skladování. Vedle potravin to být nemůže, uvidíme.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio