V betlému Bohumila Biňovce jsou scény ze života. Některé rozesmějí, jiné poučí

22. prosinec 2022

Vždy o Vánocích staví Bohumil Biňovec z Kamenice nad Lipou ve své garáži betlém, a zve veřejnost k zastavení, pousmání i poučení. 

Z figurek staví scenérie ze života lidí a připomíná stará řemesla a zvyky. Je to velmi šikovný řezbář a každý rok tak přibudou i desítky postaviček. 

„Začalo to, že jsem byl u známýho, kterej měl betlém z roku 1940. Říkal jsem si, že bych chtěl taky něco takovýho vytvořit,“ říká Bohumil Biňovec, který má na kontě i velký betlém s figurami v životní velikosti, který stál dokonce i v chrámu svatého Víta v Praze. Zatím poslední betlém stává každé Vánoce v garáži a stále se rozrůstá. Velkou pomocnicí je Bohumilu Biňovcovi jeho žena Blanka, která se stará o barevnost figurek.

První scenérií betlému byl samozřejmě chlév se Svatou rodinou. Postupně přibývaly další. „My hodně jezdíme na koloběžkách, a když má člověk otevřené oči, tak ho často něco trkne.“ Tak vznikla i scéna, kdy dva muži pracují a žena leží a dívá se. „Jeli jsme kolem chalupy, paní tam ležela a asi pět chlapů tam kmitalo a pracovalo,“ směje se s tím, že tak dostává do svého betlému legraci. 

V betlému Bohumila Biňovce stojí například i sklárna. Inspiraci bral ve skutečných provozech, mimo jiné i v té filmové tasické sklárně. A chybět nemůže ani moravský sklípek i s tančícími ogary. Do svého díla tak dostává i ukázku tradičních řemesel a zvyků.

Velkou přidanou hodnotu dává betlému pohyb. „Motůrek, vačka a hrozně moc přemýšlení,“ popisuje tvůrce systém, který je ukrytý pod povrchem. Divák tak může sledovat řezníka honícího se s prasetem, klovající slepice, muže u brusu, a spoustu jiných. Betlém, ve kterém je dnes 181 figur, staví Bohumil Biňovec 22 dní. 

Spustit audio

Související