Užijte si prázdninový víkend s našimi tipy na zajímavé akce

13. červenec 2018 15:00

Výstava květin, folklórní akce, cyklistický výlet za vojenskou historií, výstava morčat, bitva husitů s křižáky nebo nedělní pohádka pod širým nebem - to jsou naše tipy na další prázdninový víkend.

 

Sobota 14. července

V sobotu začíná druhý ročník akce Dny lidové architektury Středočeského kraje. Slavnostní zahájení proběhne v 11 hodin v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem na Nymbursku. Připraven je celodenní bohatý program s ukázkami tradičních řemesel, prodej regionálních výrobků, vystoupení folklorních souborů nebo komentované prohlídky muzea. A doporučujeme exkurzi Putování za lidovými stavbami Nymburska. Asi tříhodinovou trasu exkurze s odborným výkladem bude možno absolvovat přistavenými autobusy z Přerova nad Labem ve 12 a 13 hodin.

V Kladně se v sobotu koná Prázdninový rybolov pro děti na rybníku Bažantnice. Mezi 9 až 12 hodinou si mohou zkusit ryby chytat a také se dozví zajímavosti o obyvatelích rybníku.  

Cyklistům doporučujeme vyrazit na zajímavý výlet za vojenskou historií Středních Brd. Sraz je v půl desáté dopoledne na železniční stanici Hořovice. Zájemce čeká víc než 6 hodin náročnější jízdy, takže akce je určena těm zdatnějším. Navštíví hrad Valdek, bývalé polní letiště, dopadové plochy střelnice Jordán, pěchotní srub z roku 1936 a další památky.

Morčata mají rádi děti i dospělí

Milovníci chlupatých mazlíčků určitě ocení 1. letní výstavu morčat v Rakovníku. Najdete ji v Českém svazu chovatelů ve Vladislavově ulici a uvidíte morčata hladká, anglická, americká, švýcarské teddy, šeltie, coronety, peruánce a další. 

Turisté mohou vyrazit na Barchovický pochod do přírodního terénu v okolí Barchovic na Kolínsku, který začíná ve 14 hodin u obecního úřadu. Nenáročnou trasu zvládnou určitě všichni.  Pro výletníky bude připravené občerstvení a od 16 hodin také živá hudba.

Husité na Vítkově

A těm, kteří se chystají na výlet do Prahy, určitě navštivte pražský vrch Vítkov, který se v sobotu změní na bojiště husitů a křižáků.  Až do osmé hodiny večer se zde koná rekonstrukce slavné bitvy českých dějin z roku 1420. Na šestém ročníku akce budou k vidění husitské vozy, palisády, střelné zbraně, rytířská brnění nebo panské jezdectvo, chybět nebude ani Jan Žižka z Trocnova nebo král Zikmund.

Sobotní večer můžete strávit na zřícenině hradu Michalovice u Mladé Boleslavi, která nabízí vystoupení folkové kapely Knezaplacení a hosta Petra Vondráčka. Koncertovat se zde začíná v 19 hodin.

Neděle 15. července

Všem, kteří mají rádi květiny, nebo tajemno, doporučujeme zajet do Lysé nad Labem na výstavy Květy a Festival věštění od 9:00 do 17:00 hodin. 22. ročník celostátní výstavy Květy přenese návštěvníky do zlatých šedesátých let a hnutí hippies. Festival věštění zase nabízí astrologii, numerologii, výklad z karet, výklad snů nebo věštění z křišťálové koule. Potkáte i zkušené kartářky, vědmy a čarodějky. 

Děti můžete vzít na nedělní pohádku pod širým nebem - O pejskovi a kočičce. Tradiční příběh pro vás zahraje Divadlo Káká na scéně Michalovické putny – na zřícenině hradu Michalovice u Mladé Boleslavi. Začíná v 15 hodin a vstupné se neplatí.

Berounské kulturní léto na neděli připravilo Šmrnc - živou hudbu v podání stejnojmenné staropražské kapely. Můžete se těšit na tradiční šlágry i známé písně Oldřicha Nového nebo Vlasty Buriana, vystoupení začíná v 18 hodin na berounském náměstí Joachima Barranda.

V Poděbradech máte jedinečnou šanci vidět jeden z prvních oficiálních koncertů nově založeného Orchestru akademie komorní hudby. Bude působit hlavně na území Středočeského kraje a je složený z nejtalentovanějších českých i zahraničních hudebníků a hudebnic. Dnes vás čeká nokturno s čistě Bachovským programem u pramene profesora Libenského v Poděbradech a připojí se i sólisté Berlínské filharmonie. Začátek ve tři hodiny odpoledne.

autor: JMys
Spustit audio